Na mom radaru Bjorn Skoglund (Björn)

16. November 2020.
Bjorn Skoglund (Björn) ima 30 godina i dolazi iz Umea, najvećeg grada u severnoj Švedskoj, gde radi kao softverski inženjer. Tamo je upoznao i svoju devojku iz Srbije i od 2018. dosad posetio ju je više puta – a trenutno boravi u Beogradu na duži period. Tokom svog boravka u Srbiji imao je priliku da se upozna sa vrlo različitom kulturom (a i prirodom) u odnosu na ono na šta je navikao.
Radar bjorn skoglund
Fotografiju ustupio Novi magazin

KAO KOD KUĆE

Ono što je na mene ostavilo najveći utisak kada sam posetio Srbiju prvi put bilo je gostoprimstvo. Gde god i kome god dođete u goste u ovoj zemlji, svi zaista daju sve od sebe da vas ugoste i učine da se osećate kao kod kuće. Nije važno da li ste stranac ili ne i da li govorite njihovim jezikom, svi žele da budu dobar domaćin ili domaćica. Kao posetilac, zaista se osećam dobrodošlo i opušteno. Najupečatljiviji primer ovoga je slava, gde se domaćini utrkuju ko će napraviti veće slavlje. Mislim da nikada nisam bio toliko sit kao kada sam prisustvovao svojoj prvoj slavi!

MALA PRIVREDA

Impresioniran sam brojem lokalnih, malih preduzetnika čije radnje možete pronaći hodajući bilo kojom ulicom u Beogradu. To su minijaturni, jednosobni lokali, specijalizovane prodavnice za sve – od kiflica do ženskog veša – i to je fenomenalno. Ovo čini svaku ulicu prijatnom i intimnom, u poređenju sa Švedskom, gde su prodavnice ogromne, malobrojne i udaljene jedne od drugih. Pored velike predanosti koje Srbija ima kroz studiranje i visoko obrazovanje koje poseduju mnogi Srbi koje sam upoznao, ovaj deo privrede pokazuje i ponos u tome šta možete da stvorite sopstvenim rukama.

ENERGIJA

Još jedna velika razlika na koju sam morao da se naviknem u Srbiji je energija i užurbani životni stil. Pošto se u skandinavskoj kulturi sve odvija sporo i svaka šolja kafe planira danima ili nedeljama unapred, morao sam da se priviknem na planove i spontane događaje koji se formiraju, menjaju i otkazuju brzinom košave. U Srbiji ne znam s kim ću se tog dana videti na kafi, da li ću se pojaviti na splavu i gde ću završiti uveče – i to sve čini život uzbudljivim i nepredvidivim. Nažalost, mislim da je koronavirus stavio kočnicu na taj deo srpskog životnog stila, u kojem sam uživao tokom svojih prvih poseta.

BRINITE O OKRUŽENJU

Mada trenutno boravim u Beogradu, imao sam priliku da posetim nekoliko drugih gradova i mesta u Srbiji. Pogled na vidikovcu Tare nad Bosnom je spektakularan i imate fascinantno – i dramatično – prirodno nasleđe i bogatstvo u svojoj zemlji. Takođe moram da izdvojim Suboticu kao gotovo najlepši grad koji sam ikad posetio. Zbog svih lepih mesta koja sam video u Srbiji, rastužuje me kada čujem o sveprisutnom zagađenju i nedostatku politike recikliranja i održivog razvoja. Molim vas, brinite o svojoj zemlji, i u gradovima i van njih – imate čime da se ponosite.

Tekst je prenet sa portala Novog magazina.

Click