“Labudova pesma” na početku

4. December 2021.
Filmski festival Merlinka 13. put u Beogradu i Novom Sadu od 9. do 13. decembra.
merlinka-festival-2021

Međunarodni festival LGBT filma Merlinka, 13. put se održava u Beogradu (u Domu omladine Beograda, od 9. do 12. decembra) i Novom Sadu (u Kulturnom centru Novog Sada, od 10. do 13. decembra), tokom koga će publika moći, pored ostalih, da pogleda i 11 ostvarenja autora i autorki iz Srbije.

Festival će otvoriti američki film Labudova pesma u režiji Toda Stevensa, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Reč je o ostvarenju koje je nagrađivano, između ostalih, na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu… Manifestaciju zatvara hrvatsko-srpsko ostvarenje Non of Your Business Ivane Marinić Kragić. Među odabranim filmovima su i francuski Kroz Pariz, brazilski predstavnik za Oskara u konkurenciji za najbolji strani film – Privatna pustinja, kanadski Skoči, dušo, sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, a sa Kanskog festivala stiže francuski film Bruno Reidal – Ispovest ubice

Festivalsku selekciju čine i kratki igrani filmovi: Animus Milice Spasojević, Solskin Vere Kulić, Pustoš Petra Lakića, Moram nešto da ti ispričam Andrije Mitrovića, Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali Balše Lekovića i kratki doku-igrani film Terezini sinovi, koji pruža uvid u život kvir ljudi u savremenoj Srbiji, istovremeno se osvrćući na domaće kvir pionire iz 1990-ih.

U programu su i kratki dokumentarni filmovi: S one strane duge Milice Spasojević, Kume, izgore ti kesa Isidore Goncić i Predraga Azdejkovića, kao i dva dokumentarca Jovana Ilića – Kraljica Prajda i Safe Space. Pored kratkih biće prikazan i dugometražni film Strah od leptira Isidore Goncić.

Animus prati dvadesetogodišnju Sofiju koja stiče novog prijatelja, dreg kraljicu Ka, koji joj pomaže da sazri, preboli bivšeg dečka i sagleda stvaran svet oko sebe van svojih izmišljenih i domaštanih problema. Solskin prikazuje tri i po sata u životu jedne devojke koja se na svoj način nosi sa smakom sveta koji nastaje pregrejavanjem Sunca i ljudskim uticajem na klimatsku promenu na Zemlji. Pustoš govori o tri prijatelja koji idu na kratak izlet u prirodu, a između dvojice se javljaju tajne strasti, a Moram nešto da ti ispričam je priča o nesigurnom i autodestruktivnom mladiću, žrtvi seksualnog napada i silovanja, koji pokušava da se fizički preda da bi zadržao svog partnera.

Film S one strane duge posvećen je majoru u penziji i trans aktivistkinji Heleni Vuković, dok ostvarenje Kume, izgore ti kesa prati pet LGBT osoba, koje odgovaraju na pitanja kako zamišljaju svoje venčanje. Kraljica Prajda nudi priču o dreg kraljici Alexis VanderCunt, a Safe Space bavi se LGBT kafićima u Beogradu. Konačno, Strah od leptira, koji je nastao po motivima istoimene pozorišne predstave u režiji Isidore Goncić sa Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem u glavnim ulogama, prati zatvorske dane jednog transvestita i političkog zatvorenika.

Filmska ostvarenja Animus, Pustoš, Kume, izgore ti kesa, S one strane duge i Strah od leptira snimljeni su u koprodukciji sa Merlinka festivalom.

U pratećem programu festivala planirana je izložba u Velikoj sali DOBBelgrade Drag autora Aleksandra Crnogorca, koja će biti otvorena 9. decembra u 20.30 sati.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click