Kroz kulturu i umetnost do borbe protiv predrasuda

28. May 2021.
Otvaranjem Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC Srbija) i novog sedišta Fonda za obrazovanje Roma (REF) nisu rešeni svi problemi Roma jer puno njih živi u strahu da li će moći da prežive, da li će biti iseljeni iz svojih domova i da li su bezbedni od sve učestalijih napada ekstremne desnice. Ali učinjen je važan korak u prevladavanju stereotipa i predrasuda i poboljšana mogućnost da se Romi ostvare.

Izvor: Novi magazin

Prvo predstavništvo Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu (ERIAC Srbija) i novo sedište Fonda za obrazovanje Roma (REF) u utorak su svečano otvoreni u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da otvaranje ERIAC Srbija i REF-a pokazuje koliko napora Srbija ulaže u očuvanju romskog jezika i kulture, kvalitetnog obrazovanja mladih, za veće učešće Roma u javnom životu, u borbi protiv diskriminacije i poštovanja socijalne jednakosti i ljudskih prava.

“Iako smo na ovim prostorima naučili da se borimo protiv drugih, protiv različitosti, a za sopstveni ekskluzivitet, srećan sam što danas možemo da se borimo za inkluziju Roma, za različitost i poštovanje svih drugačijih od onih koji su većina”, poručio je Vučić i dodao: “Na ovaj način stvaramo bolju budućnost za sve građane jer bolji život Roma znači i bolji život Srbije.

TALENTI: Predsednik Srbije je rekao da “danas ne želi da govori o ranjivosti već da vidi potencijal”: “Romi danas predstavljaju najmlađe stanovništvo, imamo mnogo mladih talentovanih ljudi, umetnika, naučnika, radnika. Neophodno je da pružimo šansu mladim talentima. Zato ćemo zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji, na našoj Nacionalnoj akademiji za javnu upravu. Kroz odgovarajući program pripremićemo 100 mladih visokoobrazovanih Roma za rad u javnoj upravi.”

On je rekao i da je Srbija tokom pandemije pokazala da ne deli građane po verskoj i nacionalnoj pripadnosti, ukazavši i da je lično inicirao više pokretnih karavana za vakcinisanje u velikim romskim naseljima.

Aleksander Soros, zamenik predsednika Fondacije za otvoreno društvo, rekao je da je predsednik Vučić postavio novi standard za Zapadni Balkan i Evropu – otvaranjem novog ogranka ERIAC-a i pomaganjem REF-u da se preseli u Beograd.

“Nadam se da će i ostali lideri u regionu i Evropi slediti njegov primer. Moj otac Džordž Soros i ja nastojali smo da unapredimo romsko obrazovanje, kulturu, romsko vođstvo i ekonomsko preduzetništvo. Zahvalan sam što smo danas u velikoj meri ojačali naš trud”, naglasio je Soros.

Željko Jovanović iz Fondacije za otvoreno društvo ocenio da ERIAC i REF predstavljaju kolektivnu snagu Roma iz cele Evrope. Dodao je da novootvoreno predstavništvo nisu samo sređeni zidovi već ono predstavlja novu sliku i nadu ne samo Srbije već cele Evrope, oličene u liderima Roma iz raznih organizacija i različitih država. Istakao je i da otvaranje ovog predstavništva ne znači da su rešeni svi problemi Roma jer mnogo njih živi u strahu da li će moći da prežive, da li će biti iseljeni iz svojih domova i da li su bezbedni od sve učestalijih napada ekstremne desnice.

BUDNOST I PAŽNJA: Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib rekao je da je ta zemalja veoma posvećena podršci Romima i da je to bio jedan od prioriteta nedavnog nemačkog predsedavanja Savetom Evrope.

“Ponosan sam što učestvujem na današnjem događaju. Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podržava rad ove kancelarije. Ova borba zahteva budnost, pažnju… Zaista se radujem da posetim izložbu i želeo bih da čestitam od srca otvaranje kancelarije”, rekao Šib i naglasio neophodnost da se “svi zajedno borimo protiv predrasuda i stereotipa, širenja lažnih vesti i propagande”.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je značaj prepoznavanja problema Roma i njihove integracije. On je dodao da je diskriminacija Roma najveća prepreka za njihovu integraciju u društvu u kojem žive i da su oni najveća manjina u Evropi, ali i najranjivija.

“Velika mi je čast da budem deo ovog važnog događaja. Važno je da unapredimo kulturu romskog naroda. Želeo bih da pohvalim Vladu Srbije što je sve ovo omogućila”, naglasio je Fabrici.

Prema njegovim rečima, 30 miliona evra izdvojeno je za rešavanje stambenog pitanja, zapošljavanje i obrazovanje Roma u Srbiji i centar koji je danas otvoren u Beogradu treba da služi da se Romi okupljaju i kreativno izraze.

PREKRETNICA: Putem video-poruke oglasila se i Snežana Samardžić Marković, generalna direktorka za demokratiju Saveta Evrope, koja je čestitala svima u Srbiji na otvaranju filijale i pozvala ostale zemlje da prate ovaj primer.

Timea Junghaus, izvršna direktorka ERIAC-a, saopštila je da su Romi vekovima doprinosili umetničkom i kulturnom nasleđu u Srbiji i čitavom regionu: “Ipak, ovi doprinosi često ostaju nevidljivi. Osnivanje prvog ogranka ERIAC-a predstavlja istorijsku prekretnicu i otvara put ERIAC-u Srbija da postane vodeći lider promovišući inkluziju Roma na mejnstrim kulturnoj sceni u Srbiji i regionu.”

ERIAC je nastao naporima široke koalicije romskih naučnika, aktivista i umetnika. Obezbedili su podršku Alijanse za evropski romski institut za umetnost i kulturu, kao i Saveta Evrope i Fondacije za otvoreno društvo, koji su finansirali ERIAC.

Inače, cilj ERIAC-a je da se bori protiv predrasuda i podstakne ponos Roma na svoju ulogu u evropskoj istoriji i kulturi. ERIAC je zajednička inicijativa Saveta Evrope, Fondacije za otvoreno društvo i Alijanse za evropski romski institut. Nemačka vlada je pokrovitelj sedišta ove organizacije u Berlinu.

ERIAC Srbija će promovisati romsku umetnost i kulturu u Srbiji i čitavom regionu, što će značajno uticati na kulturno prepoznavanje Roma. Od samog osnivanja ERIAC je postao priznati lider savremenog romskog umetničkog diskursa, domaćin stotina umetničkih i kulturnih događaja širom sveta, uključujući, između ostalih, i 58. Međunarodnu umetničku izložbu. ERIAC deluje kao međunarodno kreativno središte za podršku razmeni kreativnih ideja preko granica, kulturnih domena i romskih identiteta, trenutno okupljajući više od 160 romskih i neromskih članova iz celog sveta.

Jezgro za suzbijanje stereotipa

Redjepali Chupi, privremeni je direktor Fonda za obrazovanje Roma (REF), saopšteno je iz te organizacije koja “želi da stvori budućnost u kojoj svako može da razvije svoj puni potencijal i kreativnost. “Oduševljen sam što imam priliku da dočekam ERIAC u našoj zajednici ovde u Beogradu. Zajedno stvaramo snažno unutrašnje jezgro usmereno na suzbijanje stereotipa i predrasuda o našoj zajednici”, izjavio je Chupi, a prenosi REF.

Prema njihovim navodima, cilj Fonda za obrazovanje Roma je da doprinese smanjenju jaza između rezultata obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva kroz strategije i programe koji pružaju podršku kvalitetnom obrazovanju Roma, uključujući i desegregaciju obrazovnih sistema.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click