Kondenz: Rad u tišini na otvaranju

21. October 2022.
Festivala savremenog plesa i performansa, 15. put od 23. do 30. oktobra u Beogradu.
15.-kondenz-vizual

Izvor: Novi magazin

Devet predstava činiće program ovogodišnjeg, 15. izdanja Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, koji se od 23. do 30. oktobra održava u Beogradu, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Rad koji pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja 20. veka Lusinde Čajlds – Works in Silence, izvešće Dance On ansambl 24. oktobra od 20 sati, na sceni Ustanove kulture Vlada Divljan. Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Čajldsove posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa. Dance On ansambl je ove godine otvorio Bitef festival i dobio jednu od festivalskih nagrada. Kondenz će publici omogućiti da besplatno vidi ovu veliku evropsku kompaniju.

Predstava 4IMNNML (For I am an Animal) na programu je 25. oktobra u Ustanovi kulture Vuk od 18 sati. Stefan Veselinović, mladi koreograf i plesač, i Romain Lafon-Pachot, pozorišni i umetnik glasa, udružili su se u istraživanju polja gramograma i njegovih sredstava za postavljanje odnosa telo-jezik na sceni. Iste večeri u 21 sat u Ateljeu 212, Ivana Kalc i Igor Koruga premijerno prikazuju novi rad Zašto ne (?) koji traga za otelovljenjem i definisanjem današnjeg (beznadežnog, izolovanog, uplašenog) tela pojedinca i afektivnim prostorom negovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati sa kolektivom (publikom).

U vreme ekološke, političke i lične krize, brazilski koreograf Tiago Granato istražuje čin slušanja u predstavi The sound they make when no one listens, koja će biti izvedena 26. oktobra od 20 sati na sceni Bitef teatra. Ovaj rad započet je u Beogradu 2019, kada je autor bio na rezidencijalnom programu Stanice. Delo autorke Ane Jelušić, u saradnji s plesnom umetnicom Martom Krešić i dramaturškinjom Ninom Gojić – Ranjiva tijela, koje je na programu 27. oktobra u Magacinu od 20 sati, bavi se time kako gledamo i šta vidimo u tome što gledamo, oslanjajući se na haptički materijal koreografiranog dodira.

Performans To Speak Light Pours Out autorke Kejt Mekintoš, koji kroz mešavinu tekstova različitih pisaca, kompozitora i izvođača, uranja publiku u moćan prostor za slušanje, stvarajući zvučni svet koji kanališe energiju ritmova, glasova, tekstova i njihovih značenja, najavljen je za 28. oktobar u Velikoj sali SKC. Dan kasnije u podne, u bašti Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, na programu je verzija predstave Trança autora Tiaga Granata. To je poziv na taktilno putovanje gde se zvuk i pokret prepliću na vrtoglavim površinama i temporalnostima. Istog dana u 20 sati, u CZKD je na programu predstava Marka Pejovića O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica, nastala u okviru projekta Redovno u zoni neživljivosti.

Na zatvaranju, 30. oktobra u Bitef teatru od 20 sati, biće izvedena predstava U.F.O. – Hommage to Katalin Ladik Irene Z. Tomažin i Jule Flierl koje slave zajedničko interesovanje za umetničku poziciju Katalin Ladik. To je omaž koji briše granice između poezije, glume i eksperimentalnog rada glasom, posvećen Joko Ono Balkana i pionirki umetnosti glasa i performansa u Jugoistočnoj Evropi.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click