Ključni radovi na jednom mestu

8. September 2022.
Izložba Dragoljuba Raše Todosijevića Sutra je ponedeljak može se pogledati od 9. septembra do 5. oktobra ove godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.
rasa_index-1-1080x675
Foto: msuv.org

Izvor: Novi magazin

Umetnički radovi neoavangardnog umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića (Beograd, 1945), jednog od protagonista neformalne beogradske grupe konceptualnih umetnika, koja je krajem 1960-ih i početkom 1970-ih godina učinila radikalni otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i uključila se u nove umetničke tokove koji su tek nastajali kod nas i na svetskoj sceni, biće prezentovani u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Prva retrospektivna izložba ovog umetnika u toj instituciji – Sutra je ponedeljak biće otvorena 9. septembra u 19 sati, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 5. oktobra.

Mladi umetnici – Marina Abramović, Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović, Gergelj Urkom, okupljeni oko beogradskog Studentskog kulturnog centra, krajem 1960-ih kreću u istraživanje novih formi umetničkog izražavanja, kao što su: video, performans, akcija, instalacija… sa ciljem provociranja i preispitivanja strukture i funkcionisanja tekuće prakse, kao i aktuelnog društvenog konteksta.

Todosijevićeva retrospektiva u MSUV povod je da se ponovo sagleda značajna i obimna umetnička praksa ovog autora, te da se na jednom mestu okupe i prezentuju radovi iz nekih od njegovih ključnih serija, kao što su: Dnevnik, Decision as Art (Odluka kao umetnost), Was Ist Kunst? (Šta je umetnost?), Gott Liebt die Serben (Bog voli Srbe), Fuxus Piano (Fuxus klaviri)… Polazište izložbe je u kontinuiranom delovanju autora u polju društveno-politički angažovane umetnosti, te preispitivanja standarda u umetničkim sistemima, nametnutih i opšteprihvaćenih načela, kao kriterijuma podložnih kritici i novom sagledavanju. Pored radova iz kolekcije MSUV, na izložbi Sutra je ponedeljak biće predstavljena i dela iz umetničkih zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti Ars Aevi u Sarajevu i Centra za kulturu Gradac u Raškoj. U okviru izložbe biće održano više pratećih programa, vođenja kroz izložbu i razgovor istoričara umetnosti Ješe Denegrija sa Rašom Todosijevićem. Kustoskinja izložbe je dr Sanja Kojić Mladenov. Izložbu prati katalog sa tekstovima kustoskinje i Mihe Colnera, istoričara umetnosti iz Slovenije.

Raša Todosijević predstavljao je 2011. Srbiju na 54. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, izložbom Svetlost i tama simbola u Paviljonu Srbije, za šta je dobio internacionalno priznanje – UniKredit nagradu Venecije, kao prvu i jedinu nagradu koju je naš paviljon dosad dobio na ovoj renomiranoj manifestaciji. Producent izložbe je bio MSUV, komesar Živko Grozdanić, tadašnji direktor MSUV, kustoskinja i urednica publikacija Sanja Kojić Mladenov, uz dizajn Mirjane Dušić. Nakon izložbe i uručenja nagrade, jednu od monumentalnih instalacija autor je poklonio MSUV. Njegova retrospektivna izložba u Novom Sadu je logični nastavak saradnje i mogućnost da se, posle deset godina, uz obuhvatanje šire produkcije, sagledaju i pojedina dela prezentovana u Veneciji.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click