Istraživanje različitih grafičkih teritorija

14. March 2021.
Jedan od najintrigantnijih i najznačajnijih svetskih strip autora Žan Žiro, poznat i kao Mebijus, (re)objavljivan je toliko puta da svako malo pomislimo kako, osim poboljšanja kvaliteta štampanih otisaka, ništa novo više ne možemo očekivati. Ipak, uvek se prijatno iznenadimo.
5173433244_439521ee16_c
Foto: Flickr/Amber Case

Piše: Dragan Stošić

Kolekcija Mebijusovih radova, od najranijih do onih poznih, od ilustracija, slika, kratkih priča, ličnih beležaka i reklama, pa do značajnih dužih dela, koncepcijski je urađena prema najnovijem integralnom izdanju francuske kuće Imanoid asosije – obaveštava nas Čarobna knjiga, koja je ovih dana (ponovo) obradovala poštovaoce ovog autora, objavivši 2. i 3. tom tog projekta (prvi stiže kasnije), u okviru svoje edicije Stari kontinent.

Albumi sa opusom koji potpisuje Mebijus, koncipirani u formi diptiha – Metalne hronike / Haos i The Long Tomorrow / Slepa citadela, u prevodu Ilije Čanka, dolaze u obliku sveobuhvatnije i ekskluzivnije zbirke jer je korišćen upotpunjen materijal. “Deset njegovih dela sakupljeno je u pet tomova, čiji je sadržaj tematski a ne hronološki povezan u celine”, dodaju urednici iz ČK.

SVET IZVAN BLUBERIJA

“O osvit 1970-ih godina Žan Žiro, pod pseudonimom Žir, već je poznat autor. Njegov serijal Bluberi, scenariste Žan-Mišela Šarlijea, uživa veliki uspeh. Radeći na njemu, crtač je stekao veštinu rada četkicom, osećaj za kadriranje i smisao za detalje. Međutim, Bluberi se kreće u strogo zadatim okvirima, onim nasleđenim iz franko-belgijske škole, oslonjenim na američke majstore realističkog crteža, poput Miltona Kanifa. Žiroa to stilsko ograničenje koči u njegovoj želji da istraži druge grafičke teritorije. Jasno je da za tu vrstu istraživanja nema mesta u svetu formiranom oko poručnika (Bluberija).

Međutim, 1969. takva prilika mu se ukazuje: trebalo je da ilustruje naslovne strane knjiga i časopisa naučne fantastike, uglavnom za ediciju Opta. Crtač nije mogao sanjati lepšu priliku…”, piše u uvodnom tekstu za drugi albuma Kolekcije Mebijus Danijel Picoli, nazvavši ga Arkane crteža. “… Tada Žiro započinje novu karijeru i vraća se svom pseudonimu Mebijus, koji je napustio još u doba kad je crtao za andergraund magazin HaraKiri (1963-64)”, dodaje Picoli. Sledi analiza uticaja Mebijusa na Žiroa i obrnuto, uz bogat ilustrativni materijal. Obiman tekst ovog teoretičara ispresecan je međunaslovima Nastanak stila, Nekoliko reklamnih strana, Paralelne priče, Izvori nadahnuća i Figurativna apstrakcija, što je dovoljno intrigantno da mu se posveti puna pažnja.

Sledi odeljak Metalne hronike, koji je isparčan užim celinama Zvezdane dveri, Hronike urlika, “Metalne” godine i Misterije erotizma, dok se odeljak Haos određuje segmentima Parapsihologija, Čuda vaseljene i Priče unutar nečega, koji se završava stripom na četiri table, posebno urađenim za Haos (1991).

MEBIJUS U HOLIVUDU

Treći tom – The Long Tomorrow / Slepa citadela, završava se obimnim tekstom Florana Šastela Bio jednom… Mebijus u Holivudu, u kome autor otkriva Žiroovu opčinjenost američkim filmom, koja će se pretvoriti u njegov neosporni uticaj na kinematografiju, a koji se oseća “kroz odjek stotina mebijusovskih slika koje su obeležile Holivud s kraja 1970-ih godina”.

Čitaocima je u ovom diptihu ponuđen niz kraćih stripova koje je Mebijus realizovao samostalno ili uz pomoć scenarista Dena O’Benona, Filipa Drujea… Pa će, tako, u prvom segmentu The Long Tomorrow, osim naslovnog ostvarenja, oni moći da odvrte i Rock City, Vaseljena je baš mala, Riđobradi mozak – pirat, Artefakt, Približavanje Kentauriju i Varijacija br. 4070 na “poznatu” temu, dok su u Slepoj citadeli (osim nje) zaglavili i Deima, Balada, Absoluten calfeutrail, Pita od jabuka, Beli košmar, Božićna priča i Ktulu. Voilà!

Ista izdavačka kuća, Čarobna knjiga, krajem prošle i početkom ove godine startovala je i, rečnikom vrhunskog kvaliteta rečeno, definitivno izdanje (na srpskom) Poručnika Bluberija, od čijih se devet albuma, rađenih po Dargoovom projektu Blueberry Integrale, pojavilo već tri (sa devet epizoda). Opet u prevodu Ilije Čanka. Reklo bi se, dolazi vreme u kome će čitaoci moći direktno da prate sukob Žan Žiro – Mebijus.

Čarobna knjiga da podsetimo, tokom prošle decenije je zajedno sa Darkwoodom, kumovala i serijalu albuma Moebius, u okviru koga su se pojavili Kita Mahnita, Arzak, Hermetička garaža i The Long Tomorrow, u okviru zajedničke biblioteke Čarobna šuma. Za prevod je bio zadužen neumorni Ilija Čanak, koji je preveo i reprezentativno, opet bi se moglo reći, definitivno, izdanje ČK iz 2020. godine – Inkal 1 i Inkal i misterije Inkala 2 (Stari kontinent).

VOĐEN IMAGINACIJOM

Žan Anri Gaston Žiro, alijas Mebijus, rođen je 8. maja 1938. u Parizu gde je i preminuo 2012. Od početka 1960-ih godina, pod svojim imenom, Žan Žiro, realizovao je izvesno najčitaniji vestern u svetu – Poručnik Bluberi, sve ukupno 29 albuma plus još po tri Maršala Bluberija i Bluberijeve mladosti. Sarađivao je s Marvelovom ikonom Stenom Lijem iz čega je proistekao Srebrni Letač: Parabola. Pisao je, takođe, scenarije i predloške za razne stripove koje nije crtao, ilustrovao brojne knjige i časopise i vizuelno pripremio više filmova (Osmi putnik, Tron, Ambis, Peti element…) Kao Mebijus uradio je stotine tabli, uglavnom, vođen svojom imaginacijom, kao i uz pomoć scenarista Alahendra Žodorovskog, Dena O’Benona i Filipa Drujea, a jedan kraći period, tokom boravka na Tahitiju, probao je da pomiri Žiroa i Mebijusa, realizovavši na desetine tabli pod pseudonimom Žir. Time, konačno, ni sam nije bio zadovoljan, pa je brzo odustao.

Albumi sa opusom koji potpisuje Mebijus, koncipirani u formi diptiha – “Metalne hronike / Haos” i “The Long Tomorrow / Slepa citadela”, u prevodu Ilije Čanka, dolaze u obliku sveobuhvatnije i ekskluzivnije zbirke jer je korišćen upotpunjen materijal

Tekst je prenet iz Novog magazina.

Click