Društvene mreže vode – pitanje je kuda

28. January 2021.
Građani Srbije su prilično digitalno i medijski pismeni – proističe iz najnovijeg istraživanja Cesida i Propulsiona, sprovedenog u Srbiji uz podršku USAID Srbija na reprezentativnom uzorku od 1.147 punoletnih građana. Prema nalazima istraživanja “Građani i mediji, navike, konzumacija i medijska pismenost” – u koje je Novi magazin imao uvid – sprovedenog krajem 2019, tri četvrtine ispitanika iz nekoliko generacija informiše se često ili redovno putem društvenih mreža! Zanimljivo je da populacija mlađa od 24 godine značajno iznad proseka uopšte ne želi da se informiše o aktuelnim dešavanjima u zemlji i svetu, dok su kod Milenijalaca i Generacije X ti procenti niži od proseka (deset i sedam odsto).
christian-wiediger-ZYLmudR28SA-unsplash
Foto: Christian Wiediger/Unsplash

Tradicionalni mediji su baš na niskim granama, ali i dalje je većinsko poverenje u televizije (19 odsto), dok štampa ima samo tri odsto “verujućih”, a radio – koji je relativno čest izvor informisanja – samo dva odsto. Polovina ispitanika ne obraća pažnju na izvor vesti/informacije, tek trećina kaže da čita celu vest naspram onih koji pročitaju samo naslov ili tek deo teksta (I to im je dovoljno, očito, da se smatraju informisanima). I većina tvrdi da prepoznaje propagandu, lažne vesti i spinovanje. Posebno stariji.

Lideri u “fabrikovanju” vesti su po njima Pink, RTS i Hepi od televizija, Informer među tabloidima. I čak 87 odsto ispitanika kaže da nema pouzdanog izvora informisanja.

A opet, sopstvenu medijsku i digitalnu pismenost ocenjuju vrlo visoko; 0,68 prvi, odnosno 0,73 drugi, na skali od nula do jedan!

Ovo istraživanje donosi novi uvid u navike, konzumaciju i pismenost, nema sumnje. Možda je deo odgovora na dileme u relativnoj mladosti ispitanika (31 godina); 12 do 23 godina 38 odsto (Generacija Z); 24 do 39 godina 29 odsto (Milenijalci); 40 do 53 godina 22 odsto (Generacija X), 54 do 60 godina 11 odsto (Baby Boomers). Pri čemu i najstariji barataju tehnološkim inovacijama i digitalnim tehnologijama. Možda je deo tajne u relativno visokoj obrazovanosti ispitanika – osnovna škola i niže 26 odsto ispitanika, dvogodišnja/trogodišnja srednja škola 11 odsto, četvorogodišnja srednja škola 38 odsto, viša škola/fakultet 23 odsto i dva procenta s magistraturom/doktoratom.

A možda u evidentnoj nezainteresovanosti za zbivanja i visokom nepoverenju. Jer “sreću kvari” prosta činjenica da većina ne želi uopšte da se informiše o tzv. tekućim stvarima, doduše bez objašnjenja zašto. Iako istraživanje nije fokusirano na cilj šta raditi da se navike promene, donosi značajan broj pitanja i dilema. Prvo, kako se došlo do toga da su društvene mreže (posebno FB) pretežan izvor informisanja? Zašto su tradicionalni mediji potpuno poraženi? Zašto ljudi iz različitih generacija imaju visok stepen nepoverenja u tzv. javno informisanje?

I, možda najvažnije od svega; ako su kritični ili bar sumnjičavi kao što tvrde da jesu, zašto ne proveravaju informacije? Jer to retko čine i oni koji se trude da budu informisani.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click