Dokumentarci Svetlane Cemin u Beču

16. November 2019.
Filmovi srpske rediteljke i producentkinje koja živi i stva-ra u Njujorku, Parizu i od nedavno u Beogradu, Svetlane Cemin, biće prikazani u okviru ovogodišnje, jubilarne, 15. Nedelje umetnosti u Beču, koja se održava od 15. do 22. novembra, u više od stotinu prostora u glavnom austrijskom gradu, pod nazivom Pravljenje istine.
Madeleine Hatz 2
Fotografija preneta sa portala Novi magazin

U okviru programa Eksperimentalna umetnost i dokumentarni film, 17. novembra u bioskopu Künstlerhaus kulturnog centra, biće prikazana dva filma u režiji Svetlane Cemin – Madelene Hatz, Kraljevska skitnica (2017) i Metamorfoze“ (2019). Autorka će 22. novembra učestvovati na panel diskusiji Žene u svetu umetnosti, a u okviru kuratorskog programa Barbare Štefen. Eksperimentalni dokumentarac Madeleine Hatz, kraljevska skitnica govori o istoimenoj angažovanoj savremenoj avangardnoj umetnici i borcu za ljudska prava. Film, kao svojevrsna mešavina proze i poezije slika umetnicu u dva različita kreativna stanja: kao usamljenog stvaraoca u tišini svog ateljea, ali i kao društveno veoma angažovanu umetnicu performansa. Film Metamorfoze, sniman u periodu od 2015/18, prati kreativni proces troje živopisnih umetnika, nastanjenih u različitim krajevima sveta. Scene iz Berlina, Bruklina i Beograda reflektuju stvaralačka putešestvija Laure, Štefa i Olimpije, koji inspira ciju za svoju umetnost nalaze u konstantnom preispitivanju i transformativnom duhu koji naglašava LGBT logistiku.

Bečka nedelja umetnosti (Vienna Art Week) održava se od 2004, kao jedna od vodećih kulturnih platformi za umetnike ši-rom sveta. Svakog novembra na više od 200 različitih događaja predstavljaju se najbolje izložbe, filmovi, performansi i druge umetničke inicijative iz Evrope i ostalih krajeva sveta. Progra-me nedelje umetnosti poseti i više od 35 hiljada posetilaca.

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

Click