Deveta umetnost: Susret stripovskog istoka i zapada

30. June 2023.
Drugi deo proslave Balkanske smotre mladih strip-autora od 29. juna do 2. jula u Leskovcu, uz bogat festivalski program.
347263898_776812974231867_8373089455805446665_n
Foto: Balkanska smotra mladih strip autora/Facebook

Pripremio: Dragan Stošić

U zemlji u kojoj je moguće mnogo toga što drugde nije, pa i da jedan grad u provinciji postane središte najstarijeg strip-festivala na Balkanskom poluostrvu, koji je uz to, prema rečima svetskog autoriteta na polju stripa Pola Graveta, i najmasovnija strip-manifestacija na svetu, moguće je i dva puta slaviti 25. rođendan. Tako je Balkanska smotra mladih strip-autora 2022. rekordom od 3.046 učesnika iz 82 zemlje sveta sa šest kontinenata proslavila četvrt veka postojanja, budući da je svoj život započela 1998, da bi ove godine, u dva dela i sa čak šest izložbi, obeležila to što se održava 25. put, jer je 1999. preskočena usled NATO bombardovanja SRJ.

Drugu proslavu jubileja Balkanska smotra otpočela je 2. i 3. februara, kad su Leskovačka škola stripa Nikola Mitrović Kokan i Leskovački kulturni centar ugostili internacionalnu izložbu Can for Balkans, koja je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu (Rumunija), Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani (Albanija), i u Muzeju stripa u Briselu (Belgija), gde ju je videlo oko 30.000 ljudi. Mnogi profesionalci složili su se da je reč o verovatno najvažnijoj izložbi na Balkanu u datom trenutku, jer je ona, sem nagrađenih radova na velikom internacionalnom konkursu za strip sa temom Balkan kroz istoriju, donela i detaljan digitalan pregled istorijskog stripa u Rumuniji, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji. Drugi deo proslave desiće se od 29. juna do 2. jula, kad će se, uz bogat festivalski program sastavljen od 28 predavanja, masterklasova, okruglih stolova i projekcija, bukvalno svaki izložbeni prostor u Leskovcu staviti u službi Devete umetnosti, budući da će se u tom trenutku u Leskovcu istovremeno održati čak pet izložbi stripa.

PET IZLOŽBI: Sem centralne izložbe u LKC, koja je uglavnom retrospektivnog karaktera, jer donosi izbor od šezdesetak plakata prethodnih 25 Balkanskih smotri, uz radove sa konkursa posredstvom digitalne prezentacije, publici se nude i postavke u Narodnoj biblioteci Radoje Domanović, Narodnom muzeju i Školi za tekstil i dizajn. NB Radoje Domanović ugostiće dve izložbe – Osećaj / Osećajnost: Zapadna obala Kanade, koja, koliko je poznato, prvi put u Srbiji predstavlja strip Kanade, kroz izložbu koju je selektovala srpsko-kanadska strip umetnica Ivana Filipović, i Vekovnice: Ženski princip u balkanskom stripu, posvećena stvaralaštvu strip-autorki iz Rumunije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Bugarske, S. Makedonije, Turske i Srbije, kroz prizmu serijala Vekovnici na kome su njihovi stvaralački putevi ukrstili.

Leskovčani i njihovi gosti dobiće 1. jula u 19 sati priliku da po prvi put u Srbiji vide izložbu posvećenu globalnom fenomenu, japanskim mangama, pod pokroviteljstvom ambasade matične zemlje, Japana – postavka Japanski strip kao inspiracija u Narodnoj muzeju, specijalno je priređena u čast 25. izdanja Balkanske smotre mladih strip-autora Japana, a otvoriće je prvi sekretar ambasade Ikoma Juki. Konačno, izložba Koral Ilhan: Ilustracije i drugi ožiljci poznatog turskog ilustratora i strip-autora dr Korala Ilhana, profesora na Akademiji u Jedrenu, biće postavljena u Školi za tekstil i dizajn. A, za jubilej, bratski gradovi domaćina po stripu, Sofija i Brašov dodeliće sopstvene nagrade za ilustraciju i strip u Leskovcu. A, uspostavljena je i jedinstvena nagrada za doprinos stripu Balkana u regionu, koju po prvi put dodeljuje tročlani međunarodni žiri iz Srbije, Rumunije i Turske.

OKO 50 GOSTIJU: Blizu 30 programa dešavaće se širom Leskovca, ali i u Doljevcu, u sklopu saradnje sa tamošnjim Slaughter Heavy Metal festivalom, u okviru koga će gostujući strip-autori demonstrirati svoje tehnike crtanja na Otvorenom strip-ateljeu. Tri programa u Leskovcu posvećena su projektu Can for Balkans – promocija monografija Stripovski Balcan i Can for Balkans – Macedonian experience, i projekcija dokumentarnog filma Raskršće Koste Milovanovića o projektu CfB. Smotri će lično prisustvovati oko 50 gostiju, uglavnom strip-autora, iz Japana, Kanade, Belgije, Turske, Rumunije, S. Makedonije, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. U okviru Međunarodne strip-konferencije, iz Belgije dolaze Piter Bolen i Erik Farbri, organizatori jednog od najzanimljivijih tamošnjih strip-festivala, onog u Liježu. Ivana Filipović predstaviće strip Kanade, a profesor Akademije u Jedrenu, dr Koral Ilhan održaće masterklas na temu ilustracije. Stripovskom strip fenomenu globalnih dimenzija, japanskim mangama, biće, sem izložbe, posvećena i dva masterklasa, od kojih će jedan održati bugarski autor Daniel Atanasov, koji je za svoje manga stripove nagrađivan u samom Japanu, i Ana Cočeva i Ljuboslav Gerasimov, koji u Sofiji više od 15 godina drže Manga akademiju, u kojoj pružaju praktična znanja iz japanskog stripa. Nacionalne strip-scene predstaviće Slovenija, Turska, Bugarska, Hrvatska, Rumunija, BiH i S. Makedonija.

Tokom smotre gostovaće eminentni hrvatski strip-autori, Matija Pisačić i Marko Dješka, međunarodno poznati bosanskohercegovački autori Milorad Vicanović Maza, Midhat Kapetanović i Osman Hajdarević, kao i ključne figure makedonske strip-scene – Lasko Džurovski, Vane Trajkov, Igor Jovčevski i Nikola Temkov. Neki od gostiju smotre, kao i svake godine, biće proslavljeni domaći strip-autori koji sa uspehom rade za najveće američke i evropske strip-izdavače, među kojima se ističu Vladimir Krstić Laci, Aleksa Gajić, Vladimir Aleksić, Milan Drča, Jovan Ukropina, Tiberiu Beka i brojni drugi. Poseban fokus biće na stvaralaštvu strip-autorki i okruglom stolu Ženski princip u balkanskom stripu, na kome će učestovati Ivana Flipović, Joana Škiopu, Ana Cočeva, Jelena Vučić, Pia Nikolič, Aleksandra Andreeva, Andrada Baeš, Mina Davić, Dragana Dimitrijević, Ilina Najdenova, Marijana Kostić, Andrijana Cvetković, Đurđica Varela i Jana Stojanović.

ISTRAJNO: Od svojih početaka Balkanska smotra se profilisala kao festival sa pedagoškim karakterom, u čemu je istrajala do danas, iako je u tome ostala usamljena. Smotra iz tog razloga i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, s ciljem da ih ohrabri da nastave sa bavljenjem devetom umetnošću. Uz ove, Smotra dodeljuje i najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji pod nazivom Nikola Mitrović Kokan. Ovogodišnji dobitnici su Ivana Filipović iz Kanade i Milorad Vicanović Maza iz Laktaša u BiH. Biće dodeljena i internacionalna nagrada Miodrag Veličković Mivel za satiričan strip, koju ove godine osvaja Kosta Milovanović iz Obrenovca. Nagradu Prijatelj stripa, koja se daje osobi koja se ne bavi aktivno stripom, ali isti pomaže, ravnopravno dobijaju Milosav Miki Pješčić, organizator Međunarodnog salona stripa u beogradskom SKC i Udruga Mostrip iz BiH.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip-autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Marko Serafimović, predavači i autori iz LŠS Nikola Mitrović Kokan, a suorganizator je Leskovački kulturni centar. Podrška je stigla od Grada Leskovca i Ministarstva kulture RS.

Autor je urednik u Danasu

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click