Deveta umetnost: Fokus na balkanskom ženskom stripu

23. June 2021.
Balkanska smotra mladih strip autora, koja se 23. put održava u Leskovcu od 25. do 27. juna, okupiće autore iz čak 80 zemalja sveta.
172200032_3699227300190690_715566339778576734_n
Plakat: Velibor Stanojević

Pripremio: Dragan Stošić

Prostori Leskovačkog kulturnog centra (LKC), Narodnog muzeja (NM) i Narodne biblioteke Radoje Domanović (NBRD), i ove godine će, bar za trenutak, doživeti invaziju strip-fenomena, koji većina u svetu svrstava u devetu umetnost. Od 1998. godine, kada je u Leskovcu održana inicijalna Balkanska smotra mladih strip autora, to će se desiti 23. put, sada između 25. i 27. juna. BSMSA nadmašiće, pri tom, sopstveni rekord, okupivši umetnike iz čak 80 zemalja sveta.

RADOVI SA SVIH ŠEST KONTINENATA: Tu je i svetski rekord po broju zemalja učesnika. Tačnije, 2.817 izlagača iz (pomenutih) 80 zemalja sa šest kontinenata poslalo je svoje radove na festival. Spisku stalnih zemalja učesnica, koje su se dokazale i pokazale u svetu devete umetnosti, pridružile su se države sa svih meridijana koje ljubitelji stripa malo ili nikako prepoznaju u ovom segmentu kreativnog izražavanja. Između ostalih, Zambija, Sri Lanka, Uganda, Finska, Ekvador, Novi Zeland, Senegal, Jordan, Belorusija, Zimbabve, Uzbekistan, Južnoafrička Republika…

Predavače i autore iz Leskovačke škole stripa Nikola Mitrović Kokan, Marka Stojanovića, Miloša Cvetkovića, Ivana Stojanovića Fikija i Marka Serafimovića, koji organizuju BSMSA, uz pomoć LKC kao suorganizatora, posebno raduje učešće strip autora iz gotovo čitave Afrike, budući da se radi o kontinentu koji je što se stripa tiče još uvek velika nepoznanica u Evropi i SAD. To, ujedno, potvrđuje kakav ugled BSMSA uživa širom sveta.

LOGISTIČKA NOĆNA MORA: “Veliki izazov je organizovati festival u uslovima koje nameće globalna pandemija korone. Radi se, iskreno rečeno, o logističkoj noćnoj mori, jer je neophodno uskladiti bezbedonosne mere koje nameću različite države a koje se stalno menjaju. Teško je baviti se kulturom kad je glavni cilj osigurati bezbednost svakom gostu i posetiocu festivala, ali nas nikad veći odaziv autora iz 80 zemalja sveta, želja autora iz deset zemalja da uživo prisustvuju kao i institucionalna podrška internacionalnim programima koja je smotri pružena, obavezuju da damo sve od sebe i priredimo ovaj praznik duha i umetnosti najbolje što možemo te pošaljemo pozitivnu sliku Srbije u svet”, objašnjava Marko Stojanović za Novi magazin.

Globalnu prirodu Smotre, koja je počela kao Balkanska, potvrđuje i iskorak koji je ove godine učinjen ka azijskom stripu. Sem centralne, takmičarske izložbe BSMSA, koja zauzima obe galerije LKC, planirane su i dve izložbe u NM i NBRD. Najpre, gost BSMSA za 2021, posle predstavljanja nacionalnih scena petnaestak evropskih zemalja, biće strip stvaralaštvo Južne Koreje, čija će produkcija biti predstavljena u Galeriji NM, u okviru postavke Savremeni korejski strip: Jedna perspektiva. Ta izložba, pripremljena u saradnji sa Čungkang fakultetom za kulturne industrije, biće otvorena 26. juna u 20 sati, snimkom obraćanja ambasadora Republike Koreje u Srbiji, Hjon Ćan-Čea. Biće to prva prezentacija korejskog stripa u Istočnoj Evropi.

Istog dana, sat vremena ranije, u Galeriji NBRD, biće otvorena i izložba Balkanski ženski strip: Izbor. Ta postavka okuplja na jednom mestu oko stotinu strip autorki iz čitavog regiona, dakle, iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Grčke i Turske. Biće to premijerna prezentacija potpunije slike bitnog i zapostavljenog fenomena ženskog stripa u ovom regionu.

Balkanska smotra broj 23 ponudiće čak 21 aktivnost – osim izložbi i raznolikih tribina i predavanja, predviđeni su master klasovi, promocije, okrugli stolovi… U okviru Smotre dva su veoma važna internacionalna programa – Međunarodna konferencija stripa kojem je podršku pružilo Ministarstvo kulture i informisanja RS, i internacionalni projekat Can for Balkans, usmeren na istorijski strip koji sufinansira EU, a podržan je kroz program Kreativna Evropa.

PEDESETAK GOSTIJU: Smotri će lično prisustvovati pedesetak gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Velike Britanije, Kanade, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske, BiH, Albanije, Hrvatske i Srbije. Dolaze i neki od najpoznatijih ovdašnjih strip autora, kao što su Vladimir Krstić Laci, Aleksa Gajić, Leonid Pilipović, Saša Jovanović, Tiberiu Beka… Publika u leskovcu videće i čuti i direktorku Muzeja strip umetnosti u Briselu Izabel Debeker, belgijske strip autore Davida Vautiera i Žeroena Žansensa, rumunskog strip teoretičara Dodo Nita, najpoznatije be-ha strip crtače Milorada Vicanovića Mazu i Filipa Andronika, Ivana Berova iz Bugarske, asistentkinju na Akademiji za primenjene umetnosti u Rijeci Korinu Hunjak, doajene makedonskog stripa Laska Džurovskog i Vaneta Trajkova…

Kao jedini regionalni festival sa pedagoškim karakterom, BSMSA i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, želeći da time ohrabri mlade autore da nastave sa bavljenjem devetom umetnošću. Smotra dodeljuje i plaketu Nikola Mitrović Kokan, za doprinos srpskom stripu – ovogodišnji laureati su Radič Miša Mijatović i Branislav Milojević. Internacionalnu nagradu Miodrag Veličković Mivel za satiričan strip, ove godine dobio je hrvatski autor Nikola Listeš. Ovogodišnja nagrada Prijatelj stripa, osobi koja nije iz sveta devete umetnosti, ali joj nesebično doprinosi i pomaže, pripala je novinarima Vladimiru Šagadinu iz Zagreba i Danilu Kociću iz Leskovca.

Na kraju, treba reći da Grad Leskovac tradicionalno podržava Smotru, a već drugu godinu za redom iza festival je stalo i Ministarstvo kulture i informisanja RS. Svoju pomoć pružila je i kompanija Tangled Hub iz Leskovca.

Festival entuzijazma i kulturnog bogatstva

Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji, Konrad Adam, objašnjava da se prilično obradovao pozivu Balkanske smotre mladih strip autora, koji su mu organizatori uputili 2019. Dodajući da je te godine festival stavio njegovu zemlju u centar zbivanja, odavši poštu dugoj tradiciji u stripu i grafičkim novelama, on kaže da je sa velikim zadovoljstvom prihvatio poziv, ne samo zbog prirode manifestacije, već i zarad prilike da poseti toplu i gostoprimljivu južnu Srbiju.

“Što se tiče belgijske škole stripa, mislio sam da će posetioci dobiti tek mali uvid u našu bogatu tradiciju. Međutim, pogrešio sam: čim sam ušao u Kulturni centar, kao i u ostala zdanja gde su radovi izloženi, zapanjio sam se u pogledu količine, kvaliteta i raznolikosti tabli. Samo iz Belgije izloženo je nekih osamdesetak autora, među njima i radovi nekih stvaralaca za koje ni ja nikad ranije nisam čuo. Moram da čestitam organizatorima što su uspeli da sakupe toliko kulturno bogatstvo, uveličano doprinosom Wallonia-Brussels Internationala: izložba Spirua koja obeležava 70. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Duh i atmosfera na festivalu bili su podjednako uzbudljivi, toliko entuzijazma se moglo osetiti širom izložbi… Po mom mišljenju, to je pravi duh festivala, mesto gde dolazi do međukulturne razmene s ciljem da, nadajmo se, dođe do razvitka budućih kreativnih saradnji. U ovom pogledu, treba posebno istaći brojne radionice organizovane tokom festivala, budući da one inspirišu i stimulišu interesovanje mladih autora sutrašnjice. Uz to sam bio i prijatno iznenađen količinom prevoda stranih stripova koji su predstavljeni posetiocima Smotre, i ne samo naših belgijskih klasika, među kojima ima i savremenih radova, već i stripova mnogih drugih zemalja. Ovi prevodi pokazuju otvorenost i kosmopolitsku prirodu srpskih čitalaca”, navodi, između ostalog, u svom pismu organizatorima BSMSA, ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click