Cat Claw ponovo u akciji

20. October 2022.
Predstava nastala prema strip-serijalu Branislava Kerca, u režiji Majkla Helmerhorsta, premijerno će biti izvedena 22. oktobra na sceni novosadskog Pozorišta mladih.
cat-claw-predstava-pozoriste-mladih-foto
Foto: Izvor: Vladimir Veličković / Pozorište mladih

Izvor: Novi magazin

Neobična pozorišna produkcija novosadskog Pozorišta mladih, nastala u saradnji sa Evropskom prestonicom kulture 2021Cat Claw, koja će premijerno biti izvedena 22. oktobra na sceni Pozorišta mladih, govori o paralelnim dimenzijama, ljudima pacovima, opasnim tehnologijama, neprežaljenim ljubavima, studentskim mukama, hevimetal koncertima, akcionim herojima sa viškom kila i super ženi koja mora da se nosi sa svim tim.

Predstavu inspirisanu strip-serijalom Branislava Kerca režirao je Holanđanin Majkl Helmerhorst, autor scenografije i video-mapinga je Dušan Jovović, kostimografkinja je Milica Grbić Komazec, a kompozitor Lazar Novkov. Scenski pokret i borbe osmislio je Dragan Stojmenović, dok se za dramaturgiju pobrinula Divna Stojanov. Igraju Ivana Vukčević, Slobodan Ninković, Saša Latinović, Neda Danilović, Slavica Vučetić, Aleksa Ilić, Jelica Gligorin, Miloš Macura, Nenad J. Popović, Dejan Šarković, Darko Radojević, Vlada Janković i Jelena Radić.

Cat Claw je akcioni strip, pun dinamike i scena zbog kojih bi i računarski generisane slike imale problema. Kako preneti sve to na relativno mali prostor pozornice? Činilo se da je nemoguće. Krenuli smo od toga da obe umetnosti, strip i teatar, imaju svoj sopstveni jezik, bez naročitih dodirnih tačaka u izražavanju, ali vrlo bliske po osećaju za dinamiku. Zajedničke tačke su pronađene i u vanserijskim likovima, humoru i prisustvu rokenrola. Kad smo to definisali i pustili pozorišnu umetnost da iz sebe izvuče ono najbolje, a da se ne osvrće previše na stripski jezik, Cat Claw se pokazala kao zahvalan materijal, da je sprega stripa i teatra čista avantura, trka furioznog tempa, hevimetal rapsodija, predstava puna nepoznanica u kojoj je čak i šesti Saksonac lik za pamćenje“, objašnjava Kerac.

„Reč je o omažu strip crtaču Banetu Kercu koji je stvorio superheroinu kao svoju verziju američkog osvetnika. Akcenat je na stripovskoj ikonografiji koja se bavi negativcima većim od života, inspirisanim akcionim filmovima. Predstava je beskompromisni pastiš sveta noar filma i okretnog tempa stripa. Dizajner Dušan Jovović i ja posvetili smo se tome da prikažemo celu predstavu u crno-beloj skali, sa samo nekoliko detalja u boji. Kercova ljubav prema hevimetalu rezultirala je trenucima žive muzike na sceni u kombinaciji sa filmskim pozadinskim zvukom. Nadam se da smo stvorili visprenu komediju sa smelom scenskom akcijom. Nema više fine cure: Ket Klou će zauvek očistiti Novi Jork od zločina i poroka“, dodaje Helmerhorst.

Cat Claw je hrabra, samostalna, spretna, odvažna… biće dualne prirode… svesna toga, tim se igra. Zabavno joj je što je preko dana uštogljena studentkinja biologije, a noću superherojka… I žena i mačka, spremna da se bori za pravdu, bolji svet i one koje voli. Cat Claw nije majka, ne kuva, ne ispunjava floskulu žena, majka, kraljica, niti je to zanima. Ali zato što to nije, ona nije manje žena, niti je manje ženstvena. Živi sa cimerkom, a nije lezbijka, nema dete, dakle neispunjena je – prema etiketama… Sve su to etikete koje bi joj uredno i vrlo rado prilepili – i žene, i muškarci. Jer, mi mnogo volimo da sudimo, a retko polazimo od svog dvorišta“, opisuje svoj lik u predstavi glumica Ivana Vukčević.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click