Beč slavi 250. rođendan Betovena

16. November 2019.
Sledeća godina u glavnom gradu Austrije biće u znaku velikog muzičara i kompozitora.
Foto 3

Ludvig van Betoven (1770-1827) rođen je u Bonu, ali je kod nas toliko dugo živeo i stvarao da smemo da ga svojatamo – kaže gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, najavljujući svečano obeležavanje jubileja, 250. rođendana ovog kompozitora, tokom 2020. godine. “Beč je kao svetski grad muzike bez Betovena teško zamisliti“, objašnjava Ludvig. 

SLOBODA, JEDNAKOST I SOLIDARNOST: Grad Beč će finansirati svečanosti kojima se otvara i zatvara manifestacija a bečke ustanove kulture su samoinicijativno pripremile celogodišnji program. Samo tokom jeseni na programu će biti oko 300 različitih događaja. Zamišljena su dva pristupa Betovenu, njegovo predstavljanje sa muzičke tačke gledišta i kao političkog čoveka. Takođe je predviđeno predstavljanje i dokumentovanje njegovog idejno-istorijskog delovanja na sadašnjost. Posebna želja je da se približi Betovenov ideal slobode, jednakosti i solidarnosti.

Program manifestacije Beethoven 2020 u Beču, podrazumeva, dakle, otvaranje manifestacije 16. decembra 2019, i njeno zatvaranje 16. decembra 2020, u gradskoj većnici. Novogodišnje staze sa Betovenom smeštene su u dva dana i noći – 31. decembra ove i 1. januara dolazeće godine. 

“FIDELIO” U DVE VARIJANTE: Muzički brod Bon/Beč: Plutajući festival trajaće od 17. do 19. aprila u Beču. Muzičko-filmski festival na trgu ispred gradske većnice održavaće se jednom nedeljno, a biće prikazivan film o Betovenu. Državna opera premijerno će 1. februara izvesti operu u dva čina Fidelio, dok će pozorište Theater an der Wien istu operu, tačnije njenu 2. verziju iz 1806. godine, premijerno ponuditi 16. marta.

Betoven je Fidelio (Op. 72), kao jedinu svoju operu, napisao 1805. godine. Nemački libreto napisao je Džozef Sonlajtner na temelju francuskog libreta koji je napisao Žan-Nikola Buli (1763-1842), korišten 1798. za operu Léonore, ou L’amour conjugal Pjera Gavoa (1760-1825), a 1804. za operu Leonora Ferdinanda Paera (1771-1839). Opera prikazuje kako Leonora, preodevena u zatvorskog čuvara po imenu Fidelio, spašava svog muža Florestana od smrti u zatvoru gde je završio iz političkih razloga. 

IZLOŽBE, SIMPOZIJUMI: Izložba Ludvig van Betoven u gostima u opštini Jedleze, koja će biti otvorena 21. juna u opštinskom muzeju u Floridsdorfu, biće ubuduće stalna postavka. Betovenov svet ljudi i božanska iskra, izložba u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, koja će biti otvorena 19. decembra ove, moći će da se pogleda do 19. aprila sledeće godine. Omaž Betovenu, izložba u atrijumu Kuće muzike, biće otvorena za posetioce od 20. aprila do 20. septembra. U muzeju Leopold planirana je izložba Betoven kao inspiracija. Simfonija slika iz Beča 1900, od 30. maja do 21. septembra, dok će u Kući Mocarta biti postavljena specijalna izložba Trio bečke klasike: Hajdn – Mocart – Betoven: Sličnosti – paralele – suprotnosti, koja će za publiku biti otvorena od 13. februara sledeće do 31.1 januara 2021. godine. I Bečka biblioteka pripremila je zanimljivu postavku – Betoven i njegovi izdavači, koja će publici biti dostupna između 28. februara i 4. septembra.

Tu su još i Naučni bal 25. januara, simpozijum Betovenova mreža, od 19. do 22. maja, predavanje Ko je bio Ludvig van? 11. marta…

EuroComm

Članak je prenet sa portala Novi magazin.

 

Click