Adrijan Fajks: Želja mi je da filmove predstavimo širom Srbije

14. April 2023.
Direktor Austrijskog kulturnog foruma govori za Novi magazin povodom trećeg izdanja Austrijskog filmskog festivala, koji će biti održan od 20. do 25. aprila u nekoliko gradova u Srbiji.
legendarni-vizual
Vesna Goldsvorti. Foto: Liz Seabrook

Razgovarao: Nikola Marković. Izvor: Novi magazin

Austrijski filmski festival, čije se treće izdanje odigrava od 20. do 25. aprila u nekoliko gradova u Srbiji, osnovan je za vreme još uvek aktuelnog mandata Adrijana Fajksa na poziciji direktora Austrijskog kulturnog foruma. U tom smislu ne bi bilo pogrešno reći da je upravo on zaslužan i za pokretanje ove manifestacije, koja se od 2021. do danas širi ne samo prostorno, već i razvojem različitih filmskih selekcija i pratećih programa. Fajks za Novi magazin otkriva šta će ljubitelji filma moći da pogledaju na ovogodišnjem festivalskom izdanju, i koja je misija i vizija AFF.

Ovogodišnji festivalski selektor je poznati filmski reditelj Milutin Petrović – kako se on nametnuo i šta nudi njegov izbor?

Milutina Petrovića je predložio prošlogodišnji selektor Aleksandar S. Janković. Nakon što sam odgledao par njegovih filmova i posle prvog sastanka, odmah smo uvideli da je reč o sjajnom izboru. Petrović ima snažne, jasne, i dobro artikulisane ideje o tome šta čini jedan dobar film. A ume i da ih napravi! Ponegde smo imali različite ukuse, ali smo mu dali odrešene ruke u izboru i nimalo ne žalim zbog toga. Ova selekcija je definitivno drugačija od one koju bismo sami napravili i siguran sam da će se dopasti publici u Srbiji.

Dvojica reditelja imaju po dva filma na ovogodišnjem festivalu. Kako vidite značaj Adrijana Gojgingera i Štefana Ruzovickog za austrijsku savremenu filmsku scenu?

Štefan Ruzovicki je oskarovac i jedan od najčuvenijih austrijskih reditelja, koji je uspeo da bude veoma uspešan čak i sa žanrovima kao što su triler ili zombi film, što je donekle neuobičajeno za austrijsku kinematografiju. Adrijan Gojginger je, s druge strane, mlad ali već veoma zreo reditelj čiji filmovi su veoma intimni, često povezani s njegovom porodičnom istorijom, ali nikad patetični. I uvek su vizualno impresivni.

Legendarni, deo programa posvećen Arnoldu Švarcenegeru, interesantan je i zbog činjenice da je autorskim filmovima suprotstavljena velika Holivudska zvezda. Kako ste reagovali na ovu ideju i zbog čega je ova selekcija značajna?

Arnold Švarceneger nije živeo jedan, već tri Američka sna – u bodibildingu, filmu, i politici. U međuvremenu je održavao veze sa Austrijom i stvarima koje su mu važne, naročito se boreći protiv klimatskih promena. Njegov lični integritet i inspirativna životna priča, kao i mnogi njegovi filmovi koje sam ponovo pogledao pripremajući se za festival, zaista su jedinstvena kombinacija zabave i umetnosti. Zaista bih voleo da pozovem i publiku više okrenutu umetnosti da pogleda ove kultne klasike na velikom ekranu. Sa razvojem veštačke inteligencije, mnogi od tih filmova su verovatno relevantniji danas nego što su bili pre 30 godina.

U ovogodišnjoj festivalskoj selekciji je i nekoliko filmova epohe. Kako vidite ovaj aspekt festivalske ponude i značaj savremenog pogleda na stare priče, narative, moralne tačke gledišta?

Iako nije postojao takav plan unapred, na festivalu ćemo imati četiri filma koji se bave istorijom na prilično različite načine – Narcis i Zlatousti, Korset, Iznad sveta, i Lisica. Postavljanje istinite ili fikcijske priče u prošlost ima dugu tradiciju i omogućava da se filmovi bave određenim temama na suptilniji način nego kad se dešavaju u našem vremenu. Verujem da sva četiri filma to postižu, ujedno izvlačeći ono najbolje iz istorijskog okruženja u smislu zanatske veštine, sa impresivnim kostimima i scenografijama.

Ove godine na festivalu je prvi put i industry program – možete li nam reći nešto više o njegovoj ideji i ciljevima?

Ideja s kojom smo pokrenuli ovaj program je povezivanje različitih protagonista iz sveta filma – filmskih komisija, producenata, distributera, filmskih kritičara – kako bismo otkrili na kojim poljima možemo da ojačamo saradnju Austrije i Srbije. Austrija je od januara dosta unapredila modele finansiranja i olakšica za snimanje filmova, tako da je pravo vreme da se startuje i s ovim formatom. Veoma sam ponosan što će direktor Austrijskog filmskog instituta, produkcijske kuće coop99 i Freibeuterfilm, distributer kratkih i eksperimentalnih filmova sixpackfilm, kao i uspešan mladi austrijski reditelj srpskih korena, činiti interesantnu grupu gostiju iz Austrije. Nadam se da će, kao rezultat ove razmene, biti začete mnoge ideje i projekti.

Koje biste još festivalske segmente, pored samih filmova, istakli kao značajne za razvoj festivala?

Od početaka 2021. godine, želja mi je bila da naše filmove predstavimo širom Srbije, a ne samo u Beogradu. Zbog toga sam veoma srećan što smo ove godine, uz našeg partnera – Cineplexx, i uz podršku sponzora, uspeli da dodamo Kragujevac na listu gradova u kojima će se prikazati čitav festivalski program. Radimo takođe i na putujućoj programskoj selekciji u još par dodatnih gradova, tokom maja.

Filmovi novog vremena

U selekciji Otkriveni – filmovi novog vremena publiku očekuje izbor od sedam savremenih austrijskih filmova novije produkcije: Iznad sveta i Lisica reditelja Adrijana Goigingera, Korset rediteljke Mari Krojcer, Alma & Oskar Ditera Bernera, Narcis i Zlatousti i Nulti pacijent Štefana Ruzovickog, kao i ostvarenje Vera koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel.

Tekst je prenet sa portala Novi magazin.

Click