Žena u timu je pametan biznis

11. November 2019.
Verovatnoća da vam biznis bude uspešan je mnogo veća ako na liderskim pozicijama imate i žene i muškarce .
Screenshot_6 (1)
Fotografija preneta sa portala Nova ekonomija

Ivana Pavlović, Inicijativa WE Founders u Srbiji

Broj startapa koji vode žene u Srbiji, na Balkanu, pa i u celoj Evropi, u porastu je, verovatno zahvaljujući i tome što svetska istraživanja ukazuju da su mešoviti startap timovi uspešniji. Međutim, i kada vode tj. razvijaju biznise, žene često to rade iza kulisa i retko su vidljive na ključnim pozicijama. Iako ohrabruje da ima žena koje vrlo aktivno upravljaju preduzećima, a startap biznisi koje vode žene dokazano ostvaruju veće prihode i brži rast u poslovanju, i dalje se i jedni i drugi susreću sa poteškoćama u privlačenju investicija.  Impakt Hab (Impact Hub) je, nakon intenzivnog rada sa mešovitim startapima i timovima u prethodnih pet godina, potvrdio njihove potencijale i dobro se upoznao sa njihovim izazovima. Zato je u svom radu fokus stavio na osnaživanje biznis liderstva žena, što je odnedavno dobilo značajnu podršku USAID-a za osnaživanje ove inicijative.

Gaia Montelatici, suosnivačica Impakt Haba i osnivačica WE Founders zajednice,  kaže da je USAID prepoznao važnost podrške i pokrenuo  trogodišnji USAID projekat podrške preduzetnicama i osnivačicama startapa u vrednosti od 1,2 miliona dolara. Projekat sprovodi Impakt Hab u saradnji sa partnerskim organizacijama, Asocijacijom za afirmaciju žena (AFA) i Udruženjem poslovnih žena Srbije. Podrška je direktno usmerena  startap timovima  i biznisima koji imaju potencijal za brzi rast na međunarodnom tržištu, a njima upravljaju žene i muškarci koji su na liderskim pozicijama i tako jačaju pozitivni uticaj liderki u poslovanju. WE Founders  je pre svega zajednica u porastu gde već prepoznate biznis liderke ulažu svoje kontakte  vreme, ekspertizu i kapital.

„Naše iskustvo kaže  da su uspesi u razvoju biznisa mnogo učestaliji i veći kada se iza njih nalaze i žene i muškarci na liderskim pozicijama“, ističe Gaia Montelatici. Kako kaže, internacionalna praksa dokazuje da su uspešni startapi oni čiji tim može da demonstrira različite kompetencije iz ključnih biznis oblasti: marketing, prodaja, razvoj softverskog proizvoda i menadžment.

„Deluje suvišno, ali je očigledno i dalje neophodno istaći i ovo: žene kao donosioci odluka donose vrednosti i dublje razumeju polovinu svetske populacije“, navodi ona. O tome govorimo kada za primer uzimamo žene koje su aktivne mušterije i kupci i koje zatim unaprede svoj proces donošenja odluka o kupovini tako što osmisle startap proizvod koji direktno rešava neki od njihovih problema.

„Krucijalno pitanje koje se ne postavlja dovoljno često jeste kako da povećavamo šanse da se osnivaju održivi, skalabilni i replikabilni biznisi (modeli) koji se baziraju na podjednakoj participaciji i reprezentaciji roda?”, pita osnivačica WE Founders zajednice. Jedan od načina je da više slavimo i demonstriramo uspehe i dostignuća startapa iza kojih stoje žene, odmah nudi i odgovor Gaia Montelatici.

Prve žene biznis anđeli

WE Founders zajednica okuplja osnivačice i preduzetnice koje iza sebe već imaju ozbiljno iskustvo u biznisima i startapima. Istovremeno, one se povezuju sa biznis liderkama na razvijenijim tržištima. Njihova svest o prirodi razvoja kojim se bave ih motiviše da svoje modele poslovanja dele sa drugima, kao i da ulažu u sledeću generaciju preduzetnica.

„Iako smo do sada sarađivali sa stotinama timova i imali priliku da se povežemo sa preko 1.000 preduzetnica, u ovom trenutku vrlo pažljivo biramo liderke koje su aktivne u inovativnim poduhvatima pionirskog ranga. Sa njima aktivno gradimo zajednicu“, podvlači Gaia Montelatici.

U ovom trenutku u WE Founders je dvadeset žena koje su posvećene i imaju iste vrednosti: transparentnost, deljenje, rodna diversifikovanost, Pay-It-Forward stav, kontinuirano učenje, liderstvo koje se bazira na delima, odvažna vizija i održivi biznis.

Ove liderke dizajniraju i praktikuju različite modele  mešovitih investiranja u startape sa rodno diversifikovanim timovima koji kreiraju vrednost kroz razvoj biznisa za profit, ljude i planetu.

Ključna aktivnost USAID projekta za podršku preduzetnicama i startap osnivačicama u Srbiji je kontinuirani rad sa startap timovima koji se sastoji od pružanja podrške u oblastima biznis razvoja (business development) i spremnosti za investicije (investment readiness). Ovi startapi biće predstavljeni uskoro biznis anđelima investitorima, a zatim će 5. decembra imati prezentacije svojih biznis modela (pitch) pred međunarodnim i domaćim žirijem investitora. A dan nakon toga, 6. decembra, Impakt Hab će predstaviti prvu grupu žena-anđela investitora u Srbiji koja će tom prilikom prezentovati svoja dostignuća, planove i buduće aktivnosti.

Podrška inovacijama iza kojih stoje žene 

Ono što je važno, WE Founders zajednica nije samo praksa deljenja iskustava uspešnih liderki, koja je vrlo dragocena,  već stvaranje novih modela koji su neophodni kako bi u Srbiji započela sledeća faza razvoja preduzetničkog ekosistema.

Zašto? U dosadašnjoj praksi Impakt Haba primećeno je da timovi u kojima je uvažena rodna diversifikovanost, a posluju u punom kapacitetu, za rezultat imaju održive biznise koji ostvaruju veće prihode. Međutim, nije uvek slučaj da se raznolikost prepoznaje i tretira kao prednost.

Naprotiv,  žene i svesno imaju otpor prema preuzimanju liderskih pozicija u startapima i biznisima upravo zbog nasleđa poslovne i opšte kulture koja je ustrojena kontra rodnoj ravnopravnosti. Iako se situacija menja, i to posebno na zrelijim tržištima, većina senior menadžera i menadžera na C nivou u softverskoj industriji su muškarci. Tome treba dodati činjenicu da je većina investitora takođe muškog pola i da su oni navikli da ulažu u ono što znaju i prepoznaju.

Ponavljanje istih obrazaca po navici čini investiranje u startape koje vode žene još manje mogućim, navode u Impakt Habu. Efekat je opasan – dalji razvoj je gotovo nemoguć jer je investiranje u disruptivne inovacije gotovo nemoguće. Kako kaže Gaia Montelatici, ono sa čim ostajemo je status quo koji je neodrživ sa aspekata ekonomije, društva i životne sredine.

Zato je investiranje u inovacije iza kojih su rodno diversifikovani timovi jedan od ključnih ciljeva WE Founders zajednice. Kako? Tako što se otključavaju inhibirani potencijali i razvijaju biznis modeli koji su operativni u kontekstu u kome je tehnologija sveprisutna i do te mere razvijena da za nju još uvek nismo ni pronašli svaku moguću primenu.

 

Mini intervju: Mila Milenković, WE Founders portfolio savetnica i šefica Službe za digitalne inovacije i aplikacije u Telekomu Srbija

Veliki moraju da podrže startape

Kako ste se priključili zajednici WE Founders?

Za WE Founders sam saznala prošle godine, kada sam u Telekomu Srbija vodila projekat definisanja okvira za saradnju sa startapima i potencijalnog investiranja u njih. Kompanija je prepoznala potrebu da sarađuje i sa ostalim habovima i potencijalnim investitorima na našem tržištu. Saradnju smo započeli i sa Impakt Habom, prevashodno na razmeni iskustava i dobrih praksi u saradnji sa startapima, kao i transferu znanja u oblasti potencijalnog investiranja. U međuvremenu, i lično sam se zainteresovala za mogućnost investiranja kroz ulogu biznis anđela i to je dovelo do mog uključivanja u WE Founders tim. Želim da učestvujem u osnaživanju i žena i muškaraca preduzetnika.  Iskreno verujem da ćemo samo zajedničkim delovanjem doprineti razvoju preduzetništva i da podržimo mnogo hrabrih i inovativnih ljudi na njihovom putu ka uspehu, što je interes cele zajednice.

Kakva je vaša perspektiva iz velike državne kompanije na domaću startap zajednicu?

Telekom Srbija poseduje višegodišnje iskustvo u saradnji sa startapima:  dajemo grantove u programu MTS startap ubrzanje, a paralelno omogućavamo uslugu naplate pod povoljnijim uslovima za startape u ranoj fazi. Velike korporacije kao što je naša započele su transformaciju otvaranjem svojih resursa i platformi, kako tehnoloških tako i poslovnih, ka manjim agilnim startap kompanijama, sa ciljem uvođenja njihovih inovativnih rešenja u sopstveni portfolio. To neminovno dovodi do promene u korporativnoj kulturi, stepenu digitalizacije i povećanju prilagodljivosti promenama koje se dešavaju na tržištu. Sa druge strane, startapima u ranoj fazi je potrebna validacija njihove poslovne ideje, kao i prepoznavanje problema kod potencijalnih korisnika za koje je njihovo rešenje adekvatno. Tu velike korporacije, pa i naša, mogu da budu od velike pomoći zbog ogromne korisničke baze i prisutnosti na tržištu.

Pored mogućnosti testiranja rešenja i eventualnog plasiranja kroz distribucione kanale, veće korporacije sve više pokazuju spremnost za ulaganje u startap kompanije kroz različite akceleratorske programe. Dodatni rezultat ovakve međusobne saradnje je svakako prihvatanje rizika, učenje korporacije da je potencijalni neuspeh moguć i donekle prihvatljiv, a neretko se kroz tu saradnju omogućava eksperimentisanje u novim tehnološkim oblastima. Kroz deljenje rizika omogućava se i deljenje uspeha, kao i neuspeha ukoliko se dogodi. Mišljenja sam da je saradnja velike kompanije sa startapima jedan od načina da se primena neke nove tehnologije ubrza kroz akviziciju znanja eksternog tima, ali i da se eventualno brže odustane od te primene, nego u slučaju internog razvoja. Naravno, cilj je da saradnja bude ostvarena u obostranom interesu.

Članak je prenet sa portala Nova ekonomija.

Click