Ulaganja od 20 miliona evra i naredne godine

5. October 2019.
Planovi Štade za Hemofarm U  Hemofarmovim pogonima proizvodi se 60 odsto svih preparata Štade, a 70 odsto proizvodnje odlazi u zemlje širom sveta
Stada
Fotorafija preuzeta sa portala Nova ekonomija

Piše Boban Milošević

Generalni direktor Štada grupe, u okviru koje posluje i Hemofarm, Peter Goldšmit, izjavio je da je ta nemačka farmaceutska kompanija u razvoj vršačke fabrike lekova ove godine uložila 20 miliona evra i najavio da će u narednoj godini ulaganja biti u približno istom iznosu.

„Investicije će ići u poboljšanje produktivnosti, da svi procesi budu jeftiniji, ali i u poboljšanje kvaliteta. U pogone, za obuku ljudi, u sve ono što će nam pomoći da ostanemo konkurentni“, kazao je Goldšmit  na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon godišnjeg globalnog sastanka 150 rukovodilaca Štada grupe, koji se prvi put održao u Srbiji.

Rekao je i da privredna stagnacija u Nemačkoj neće ugroziti planirana ulaganja u Srbiju, odnosno da te investicije nisu povezane sa makroekonomskom situacijom u Nemačkoj, dodavši da je Štada grupa i dalje među prvih deset kompanija u toj zemlji.
Prema njegovim rečima, Hemofarm je za Štadu od suštinske važnosti, ne samo sa komercijalnog aspekta, već je on, naglasio je, jedan od osnovnih stubova zdravstva u Srbiji, ali koji proizvodi lekove i preparate i za svet. Podsetio je da je prošle godine Hemofarm proizveo 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba.

Istaknuto je i da je od 2006. godine, od kada je Hemofarm deo Štada grupe, u opremu, infrastrukturu, procese i uvođenje najmodernijih standarda uloženo oko 300 miliona evra. Govoreći o poslovanju Štada grupe, koja prodaje svoje proizvode u 130 zemalja, on je naveo da je u prvih šest meseci ove godine grupa imala rast od 11 odsto.
Goldšmit je istakao da je rast zabeležen u mnogim zemljama i regionima gde Štada posluje, a posebno u oblasti generičkih proizvoda, ali i u brendiranim proizvodima, koji obuhvataju proizvode koji se prodaju bez lekarskog recepta i medicinske proizvode široke potrošnje.

Kako je saopšteno, tako se konsolidovana prodaja u prvoj polovini ove godine povećala na 1,26 milijardi evra. Goldšmit je istakao da će Štada grupa nastaviti da unapređuje strateška partnerstva širom sveta u oblasti razvoja i inovacija, kako bi i u budućnosti zadržala konkurentnost na tržištu.

Lider u Srbiji, BIH i Crnoj Gori

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger kazao je da je vršačka kompanija lider u proizvodnji lekova u Srbiji, sa 12 odsto vrednosnog udela na tržištu lekova i 27 odsto u obimu.  Naglasio je da je od pre nekoliko meseci Hemofarm postao lider i u Bosni i Hercegovini u oblasti lekova koji se izdaju na recept, ali i preparata koji se kupuju bez recepta, navodeći da je Hemofarm odskoro lider i na tržištu Crne Gore.

„Mi ovde proizvodimo 60 odsto svih preparata Štade, a 70 odsto naše proizvodnje odlazi u zemlje širom sveta“, kazao je Zeliger.

Hemofarm fondacija, kao i izveštaj o održivom razvoju, koji je ove godine objavljen sedmi put zaredom, kako je naveo, pokazatelji su da se kompanija brine o dobrobiti lokalne zajednice. Zeliger je ponovio i da je Hemofarm kompaniji Aebela farm u Starim Banovcima proletos prodao samo halu i deo mašina koje više nisu bile potrebne u proizvodnji, koja je preseljena u pogon u Šapcu, ali ne i biznis i tehnologiju.

Direktor proizvodnje Hemofarma za jugoistočnu Evropu Dejan Ivanović naveo je da se ove godine očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta, boca ili tuba.

„Od 2006. godine, od kada je Hemofarm deo Štada grupe, obim proizvodnje se povećao dva i po puta, a četiri puta je povećan broj proizvoda, kojih je trenutno više od 3.000“, kazao je Ivanović.

Dodao je i da se u vršačkoj fabrici poštuju svi standardi farmaceutske industrije.

Novi lekovi i šamponi

Krajem avgusta, Štada je u 24 zemlje lansirala biosimilar teriparatida, Movymia, koji se koristi za lečenje osteoporoze. U sledećih nekoliko meseci u Nemačkoj, planira se opsežno lansiranje proizvoda Grippostad Complex. Ovaj proizvod će upotpuniti Grippostad portfolio, koji već uživa vodeću tržišnu poziciju.

U drugoj polovini 2019. godine, šest OTC brendova koje je Štada kupila od kompanije GSK biće uključeno u Štadin portfolio. Ovih pet proizvoda za negu kože i lek za kašalj kod dece proširiće Štadin portfolio zdravstvenih proizvoda široke potrošnje, naročito u Velikoj Britaniji i na mnogim drugim tržištima. Osim toga, medicinski šampon protiv peruti Nizoral, koji je takođe poznat i kao Terzolin, a koji je kupljen 2018. od kompanije Johnson & Johnson, uspešno je etabliran kao novi proizvod Štada grupe širom Evrope.

Štadin dobar učinak biće pojačan novim promotivnim kanalima, povećanjem efikasnosti u sektoru marketinga i prodaje, daljim ulaganjima u njena osnovna tržišta, kao i dodatnim lansiranjima novih proizvoda, kao što je lek protiv kancera Bortezomiba u 14 evropskih zemalja. Ovaj inovativni rastvor za injekcije, jedno je od najznačajnijih lansiranja u Štadinoj istoriji. Na tržištu će uskoro biti i novi preparati kao što su Dasatinib (kancer), Solifenacin (urologija), Amlodipin/Valsartan (lek za snižavanje krvnog pritiska) i Hoggar Night tableta koja se oralno rastvara i izdaje se bez recepta.

Tekst preuzet sa portala Nova ekonomija

 

Click