Pridrži mi ovo pivo i gledaj!

10. January 2020.
Donedavno smo mogli da se podičimo kako je Srbija jedina zemlja na svetu u kojoj višestruko moćnija vlast organizuje proteste i štrajkove glađu protiv „terora“ opozicije. Izgledalo je da se tako nešto ne može nadmašiti, ali onda je neko iz vlasti samo rekao: „Pridrži mi ovo pivo i gledaj!“, i odjednom smo postali - zemlja u kojoj je vlast tužila samu sebe.
Žitije
Ilustracija preneta iz nedeljnika Nova ekonomija

Piše: Nenad Milosavljević

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, koji obavlja funkciju predsednika Srbije, i Andreja Vučića, koji obavlja funkciju Andreja Vučića. Vučević je protiv dvojice stranačkih kolega prijave podneo zbog slučaja „Jovanjica“ i tvrdnji da su braća Vučić povezana sa tom pričom, i to ne sa onim njenim delom koji se odnosi na organski paradajz.

Opozicija je, kako su paradoksalno naveli i tužilac i tuženi, iznela niz neistina na račun tuženog, ali u svoj svojoj podlosti nije htela da presavije tabak i tuži ga, već je te navode koristila isključivo za politički marketing. Zato je tužilac Vučević odlučio da učini to umesto njih, kako bi dokazao da lažu. Može se reći da će, iako će se na optuženičkoj klupi možda naći predsednik Srbije, ovo u stvari biti suđenje srpskoj opoziciji. Srpska napredna stranka u tu svrhu je instrumentalizovala pravosuđe i to onako kako to niko do sada nije uradio u novijoj istoriji.

Cilj opravdava sredstva, a cilj je, naravno, istina, kao i uvek kada je u pitanju Srpska napredna stranka. Naravno, istina u verziji SNS-a uglavnom se svodi na jedno, a to je da je Aleksandar Vučić bezgrešan. I to se, ako treba, mora dokazati i na sudu. Onomad se predsednik Srbije sam prijavio na poligrafsko testiranje. Kao što je poznato, osim što je bezgrešan, on se i razume u sve, pa je moguće da je tada čak sam sebe i ispitivao na poligrafu.

Sada je, međutim, problem bio u tome što ne možeš baš bukvalno sam sebe da prijaviš, pa je to morao da uradi neko od kolega. Iako se predsednik boji da bilo šta od poslova poveri bilo kojoj osobi koja nije on, ovog puta je izbor pao na Vučevića, tako da je prvi korak prošao relativno glatko.

Ali da li se iko zapitao – šta dalje? Šta ako se recimo desi da pravosudni organi, za koje redovno čujemo kako ih treba pustiti da urade svoj posao, ovog puta zaista uzmu da rade svoj posao? Da čeprkaju, da traže dokaze, da ispituju svedoke, da unakrsno ispituju predsednika i brata mu? Šta ako, daleko bilo, nešto iščeprkaju? Naravno, pričamo potpuno hipotetički, znamo da je to nemoguće, pa i sam predsednik je više puta isticao da je čist kao suza, ali ipak?

I da li predsednik sada može da podnese prijavu protiv Vučevića zbog lažnog prijavljivanja? I ako može, hoće li? Ipak nije u redu da svako svakog može da prijavi iz ko zna kakvih sve glupih razloga, pa na šta bi to ličilo? Izgledalo bi kao da se sprdamo sa pravnom državom, a još bi strašnije delovalo ako to rade visoki državni funkcioneri.

Dakle, zaključak je da iz ovog procesa neko mora da izvuče deblji kraj, da li će to biti Vučići ili Vučević, to ćemo tek videti. Ako je Srbija pravna država, naravno. Ako deblji kraj nekako opet izvuku građani, biće da je Srbija tek jedna uzurpirana država bez ikakvih prava.

Članak je prenet sa portala Nova ekonomija.

Click