Tribina „(Za)gađenje Zrenjanina – od ideologije do ekologije“ 29. februara

24. February 2020.
U Zrenjaninu 29. februara biće održana tribina „(Za)gađenje Zrenjanina – od ideologije do ekologije“ na kojoj će biti postavljena brojna pitanja u vezi sa dubokim i temeljnim propadanjem ovog grada, koje je započelo još pre tri decenije, a dramatično je ubrzano u poslednjih nekoliko godina, kada je niz afera i sumnjivih poslova doveo u pitanje opstanak Zrenjanina i njegovih građana.
tribina-1-678x382.jpg
fotografija preuzeta sa portala Danas

Tribinu zajednički organizuju pokret „Novi Optimizam“ i udruženje „Građanski preokret“ sa početkom u 18 časova u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Neka od pitanja koja će biti pokrenuta na tribini su: Kako je moguće da jedan razvijeni industrijski centar, sa urbanim identitom i razvijenim društvenim i kulturnim životom, koji je ovom društvu dao veliki broj intelektualaca i uglednih ličnosti, spadne na to da se za „uspehe“ proglašava dolazak „stranih“ investitora kojima se trajno i pod poražavajućim uslovima poklanjaju dragoceni javni resursi, a posledica je dugoročni poguban uticaj na životnu sredinu, odnosno uništavanje vode, zemlje i vazduha? Kako se  dogodilo da sve to prođe bez značajnijeg otpora, da se korupcija prihvati kao normalna, promocija najgorih usvoji kao dominantan model socijalne pokretljivosti, a grad odriče svog višedecenijskog identiteta? Koja je to šira politika i ideologija koja stoji iza svega ovoga, i koje su njene posledice po čitavo društvo? Da li je Zrenjanin paradigma propadanja čitave Srbije?

Na ova i druga pitanja pokušaće da odgovore učesnici tribine – novinarka Danica Vučenić, arhitekta Dragoljub Bakić, glavna i odgovorna urednica „Nove ekonomije“ Biljana Stepanović, novinar i urednik ekonomske rubrike lista „Danas“ Aleksandar Milošević, profesor geologije i akademik Vladica Cvetković, poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov, kao i student Brajan Brković. Domaćin i moderator skupa je Dušan Kokot iz udruženja „Građanski preokret“.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.