Podrška plasteničkoj proizvodnji u Užicu 

4. Oktobar 2020.
Dvadeset šest poljoprivrednika iz Užica, koji imaju registrovana gazdinstva, dobiće bespovrtna sredstva za podizanje plastenika za profesionalnu proizvodnju povrća i voća.
Potpisivanje-ugovora_Foto-Grad-Uzice-e1601656138337-678x381.jpg
Foto: Grad Užice/Danas

Oni su danas potpisali ugovore o tome sa predstavnicima Grada Užica i Fondacije „Ana i Vlade Divac“, u okviru projekta „Divac poljoprivredni fondovi u Užicu“, koji je vredan 4.212.000 dinara.  Grad je donirao tri miliona, Fondacija 640.000, dok je pojedinačno učešće poljoprivrednika 22.000 dinara.

Slobodan Kuzmanović, gradski većnik, naveo je da je to „značajan podsticaj za poljoprivrednike koji se bave plasteničkom proizvodnjom“ i istakao da je, ove godine, subvencije iz gradskog budžeta, u iznosu od 30 miliona dinara, koristilo 470 poljoprivrednika.

Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“ je istakla da je saradnja Fondacije i Grada Užica uspostavljena pre šest godina i da se nada da će se uspešno nastaviti.

„Danas potpisujemo ugovore i već od sutra počinje montiranje plastenika. Dodela sredstava je trebalo da bude ranije, ali zbog epidemiološke situacije nismo bili u mogućnosti da to sprovedemo“, kazala je Košel.

Cilj projekta je da se osnaže porodice koje žive i rade na selu, a prednost na konkursu su imali vlasnici poljoprivednih gazdinstava koji nisu stariji od 45 godina i žene. Od 35 prijavljenih na konkursu, podržano je 26 poljopriverdnika, a više od polovine njih su žene, koje su vlasnice gazdinstava.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ duže od deset godina podstiče razvoj porodičnih gazdinstava u Srbiji i unapređenje kvaliteta života na selu. Do sada je podržano više od 1.000 gazdinstava sa bespovratnim sredstvima u iznosu od 160 miliona dinara.

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.

Share