Albanija: Do Drača i Valone u vreme korone

15. Septembar 2020.
Albanija ima obalu dugu 362 kilometra, koja izlazi na dva mora, divne peščane plaže i lepu klimu.
28-Katarzyna-Tyl-from-Pixabay-678x382
Foto: Pixabay/ Katarzyna Tyl

Zato je veoma čudno što skoro nikome sa ovih prostora nije padalo na pamet da tamo letuje.

Dugo smo mi doduše imali „naše“ more, a kada smo ostali bez njega, još uvek su tu bile komšije i dragi nam Grci.

Mislim da postoje dublji razlozi našeg totalnog i decenijama dugog ignorisanja lepe albanske obale.

Nakon II svetskog rata, ljubav između Titove Jugoslavije i Albanije Envera Hodže bila je ogromna, čak se ozbiljno razmišljalo o ujedinjenju dve zemlje.

Ali, kao i sve velike ljubavi, ova je ubrzo sagorela u plamenu Inforbiroa i od 1948. putevi nam se razilaze. Albanija ostaje zemlja iza debele „gvozdene zavese“.

Za vreme Hodžine vladavine širom Albanije je, kažu, podignuto oko 750.000 bunkera (za svaku porodicu po jedan) i dugo ih je bilo mnogo više nego stranih turista.

Stvari su počele da se menjaju nabolje poslednjih decenija, poslovni Albanci su prepoznali mogućnosti svoje rivijere i velikih luka na Jadranskom i Jonskom moru kao što su Drač, Saranda i Valona.

Počeli su nicati odlični hoteli, kafei i luksuzni restorani uz obalu mora.

Stranci su počeli da stižu. To srpskom turisti i dalje nije mnogo značilo, mi smo imali Grke, Italijane, Crnogorce, Hrvate, a Turci, Egipat i Španija su bili kao šlag na torti.

I dalje je samo retkima padalo na pamet da se zapute na albansko primorje, bez obzira što su komentari po povratku odande velikom većinom bili u superlativu.

I tako bi se nastavilo, da nije stigla 2020. godina i sa njom pandemija kovida 19. Grci su nam zatvorili granice, kao i Italija i Španija, Egipćani uveli obavezan PCR test, a „vuci gorski“ i „lijepi naši“ imaju sada težu epidemiološku situaciju nego Srbija.

Ostala je samo Turska širom otvorenih vrata, ali znamo da tamo baš nije jeftino.

I tako, nevolja nas natera da porazmislimo o opcijama odlaska na letovanje u Albaniju i nevolja nam pomože da otkrijemo izuzetnu, tirkiznu lepotu mora i bele, peščane, kilometrima duge plaže, da shvatimo koliko je taj narod sa kojim smo vekovne komšije ljubazan, topao i gostopriman.

Nevolja nas natera da otkrijemo jedno od retkih mesta na planeti gde je još uvek „dobro, a jeftino“.

Avionom do Tirane ili sopstvenim prevozom do Drača, velike luke i najrazvijenijeg albanskog letovališta, koje je udaljeno od prestonice samo 33 kilometra ili dalje niz obalu do Valone?

Nama se čini da je Saranda najbolji izbor za sve one kojima ne pada teško da putuju stotinak kilometara više.

Najlepše mesto na Jonskom moru, Saranda, obližnje mestašce Ksamil i čuveni izvor Plavo oko, nezaboravan su doživljaj.

Puno je lepog što se u Albaniji može videti, a da vam pomognemo da se osećate kao kod kuće, navešćemo i ovo: čuveni albanski junak Skenderbeg po ocu je bio od porodice Branilović, a majka Vojislava je bila od Brankovića.

Još ako probate istoimeni brendi, sve će sigurno kliziti glatko…

Članak je prenet sa portala Danas.

Članak je prenet sa portala Danas.