Za dobrotvorne svrhe u Srbiji od dijaspore 4,25 miliona dolara

2. March 2021.
Za dobrotvorne svrhe u Srbiji od dijaspore je prošle, 2020. godine stiglo 4,25 miliona dolara, saopštila je danas u Beogradu Fondacija Ana i Vlade Divac.
dinari-javni-servis

Istraživanje je pokazalo su da je 46 procenata donacija – 1,95 milion dolara, dato za borbu protiv epidemije, a 54 procenta – 2,3 miliona dolara za smanjenje siromaštva i druge vrste lečenja, kao i u ostale svrhe.

Najviše novčanih donacija tokom 2020. godine došlo je od dijaspore u Nemačkoj – skoro 40 odsto, zatim u Kanadi 24 odsto i u SAD 19 odsto.

To pokazuju podaci iz istraživanja organizacije Catalyst Balkans, koje je danas predstavljeno na panel-diskusiji “Filantropija nema granice” u organizaciji Fondacije Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID).

Zahvaljujući tim donacijama, investirano je u izgradnju ili renoviranje bolnica širom zemlje, a posebno u Tutinu, Kragujevcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Prijepolju i Valjevu.

Nekadašnji košarkaš Vlade Divac, osnivač Fondacije, rekao je: “Mi smo iz dijaspore počeli da pružamo podršku i organizujemo pomoć za našu zemlju, a danas, kada nam je baza u Srbiji, imamo ogromnu podršku naših ljudi iz dijapsore”.

Prvi dan panela “Filantropija nema granice” okupio je više od 130 učesnika iz Srbije, SAD, Austrije, Holandije, Finske, Francuske, Kanade, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine koji su razgovarali o saradnji neprofitnih organizacija sa srpskom dijasporom.

“Filantropija nema granice. Kada ste daleko od svoje zemlje onda je osećaj pripadnosti još veći. U globalizovanom svetu, svetu bez granica, osećaj pripadnosti čuva identitet ali je i pokretač solidarnosti”, rekao je Arno Gujon, v.d. direktora Uprave Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Click