Više od milijarde dinara iz zdravstva preusmereno Putevima Srbije

25. December 2019.
Vlada Srbije donela je rešenje kojim se ukupno 1,7 milijardi dinara prebacuje sa podrške Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) i servisiranja spoljnog duga Javnom preduzeću "Putevi Srbije", objavila je danas "Nova ekonomija".
2019-05-08-Obilaznica-07
Obilazak radova na sektoru 5 Obilaznice oko Beograda. Foto: Putevi Srbije (Arhiva)

Kako se navodi u rešenju Vlade Srbije, koje je potpisala premijerka Ana Brnabić, umesto za podršku RFZO iz budžeta za 2019. prebacuje se “Putevima Srbije” 1,4 milijarde dinara.

Još 300 miliona dinara prenosi se sa servisiranja spoljnog javnog duga, odnosno otplate stranih kamata, navodi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku.

Ova sredstva “raspoređuju se Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih Javnom preduzeću ‘Putevi Srbije’ za održavanje mreže državnih puteva I i II reda, kao i za obaveze iz člana 70. Zakona o putevima”.

Kako piše “Nova ekonomija”, ovo nije prvi put da Vlada Srbije preusmerava sredstva sa RFZO – ove godine je odlučila da se 60 miliona dinara, koliko je bilo namenjeno Fondu, potroši na međunarodnu promociju Srbije u okviru kampanje “Srbija stvara”.

Vlada je takođe izdašno pomagala i JP “Koridori Srbije”, sa 500 miliona dinara u novembru, 300 miliona dinara u oktobru i dve milijarde dinara u septembru.

Click