Usvojena Deklaracija o počasti žrtvama Holokausta

21. January 2020.
Na ministarskom sa stanku država članica Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA) u Briselu je prekjuče usvojena deklaracija kojom se sve zemlje pozivaju daodaju počast žrtvama Holokausta i nacističkog režima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije.
before-after-1
Izgradnja Beogradskog sajmišta 1937. godine. Foto: holokaust.rs

U deklaraciji IHRA 2020, usvojenoj u sklopu obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja koncentracionih logora u Drugom svetskom ratu, podseća se i na 20 godina od usvajanja Stokholmske deklaracije koja predstavlja osnivački akt Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust.

Ambasadorka Srbije u Belgiji i Luksemburgu Marina Jovićević na sastanku je prenela izlaganje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, u kojem se navodi da Srbija daje punu podršku radu IHRA. U izlaganju se navodi da je Vlada Srbije donela odluku da na adekvatan način budu obeleženi lokaliteti Staro sajmište i Topovske šupe, mesta stradanja najvećeg broja Srba, Jevreja i Roma na teritoriji Beograda u Drugom svetskom ratu. „Procedura usvajanja Zakona o memorijalu Staro sajmište i Topovske šupe je u završnoj fazi, posle čega će početi realizacija tog projekta, važnog i za Srbiju i za region i za međunarodnu zajednicu“, navela je Jovićević.

Click