UNS: Firma ‘Polet’ odbila da sruši nelegalni objekat kraj zgrade OK radija u Vranju

29. June 2022.
Firma "Polet" je odbila danas da sruši nelegalni objekat kraj zgrade OK radija u Vranju, rekla je za Udruženje novinara Srbije (UNS) vlasnica ovog radija Olivera Vladković.
Vranje-zazidavanje-OK-radija.jpg
Foto: JUGPRESS

Početak procesa rušenja je, kaže Vladković, bio zakazan za devet časova jutros, a policija je u 8.40 časova u potpunosti obezbedila ulicu i čekala početak realizacije rešenja građevinske inspekcije, do koga nije došlo.

Vlasnica OK radija, ističe da je firma “Polet”, izabrana u procesu javne nabavke za vršenje usluge rušenja bespravno izgradjenih objekata, danas odbila zaduženje opštine, zbog čega će verovatno izgubiti pravo da učestvuje na budućim tenderima i javnim nabavkama u opšini.

Firme izabrane u procesu javnih nabavki, objašnjava Vladković, u obavezi su da tri dana unapred daju pisano obrazloženje, ako su sprečene da sruše objekat.

“Odbijanje rušenja u poslednjem trenutku znači da je izvršen pritisak i da će morati neka firma van Vranja da se angažuje. Opština mora dati pisano obrazloženje u kome će biti jasno navedeno zbog čega je firma otkazala rušenje ovog nelegalnog objekta”, rekla je vlasnica OK radija.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić kaže za UNS da mu je danas načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u Vranju Boban Atanasijević napisao da je vlasnik firme “Polet” Dragan Mitić, juče, pred kraj radnog vremena, Gradskoj upravi dostavio akt s obaveštenjem da je sprečen da danas pristupi rušenju građevinskog objekta kraj OK radija.

Dodaje da je razgovarao i s gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, koji rekao da će grad raskinuti ugovor s firmom koja je trebalo da izvrši rušenje i da će u najkraćem roku pronaći nove izvodjače radova za realizaciju rešenja gradjevinske inspekcije.

Matić je istakao da današnje odbijanje da se sruši bespravno izgradjeni objekat govori o snazi organizovanog kriminala u Vranju.

“Za ovo što se dogadja potrebno je uključivanje nacionalnih institucija od predsednika Srbije, preko predsednice Vlade, do Ministarstva policije, Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Institucije na lokalnom nivou ne mogu se izboriti sa ‘kriminalnom hobotnicom’. Ako se ne pokrene široka skupina koja će uključivati i finansijsku policiju, Poresku upravu, Tužilaštvo sa najvišeg nivoa, može se dogoditi da organizovani kriminal izadje iz ove situacije još jači. To ne ugrožava samo slobodu medija već i celokupni pravni poredak”, rekao je Matić.

Predsenik ANEM-a kaže da je očekivao drugačiji epilog u vezi s realizacijom rešenja gradjevinske inspekcije, s obzirom na to da je zainteresovanost novinarskih udruženja, domaće i medjunarodne javnosti velika.

Podsetio je i na to da je danas, kada se ovo dešava, izaslanica za slobodu medija OEBS-a Tereza Ribeiro u Srbiji.

Vlasnica OK radija Olivera Vladković je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice kao nelegalnog objekta, uz zgradu u kojoj su OK radio i kafić “No comment” i prijavila ovu bespravnu izgradnju inspekciji.

Nakon toga, pristizale su joj pretnje, prostorije radija su bile isprskane farbom, a prozori zazidani. Zbog pretnji Oliveri Vladković je Dejanu Nikoliću Kantaru odredjen jednomesečni pritvor.

Na ovaj slučaj reagovala su novinarska udruženja, a prethodnog vikenda Vranje je bilo oblepljeno plakatima na kojima je pisalo “Veran Matić − samozvani gradjevinski inspektor ruši objekte po Vranju”.

Kako Matić kaže za UNS, nalogodavac i počinioci još uvek nisu identifikovani, a nije otkriveno ni gde su ovi plakati štampani.

Click