U svetu 151.767 zaraženih, umrlo 5.764 ljudi od korona virusa

14. March 2020.
U svetu je od korona virusa zaraženo tačno 151.767 osoba od kojih su preminule 5.764 osobe u 137 zemalja i teritorija, javila je večeras agencija Frans pres pozivajući se na podatke nadležnih organa i Svetske zdravstvene organizacije.
Virus Outbreak Washington
Foto: Beta/AP Photo/Patrick Semansky

Najveći broj zaraženih u poslednja 24 sata zabeležen je u Italiji, gde je broj inficiranih sada 21.157, dok je registrovan 1.441 smrtni slučaj. U Kini gde se u decembru pojavila bolest ima 80.824 zaraženih od kojih je umrlo 3.189 i izlečeno 65.541.

Posle Kine i Italije koje su najviše pogodjene virusom, slede Iran sa 611 mrtvih i 12.729 zaraženih, Španija sa 183 smrtna slučaja i 5.753 zaraženih i Francuska sa 79 mrtvih, a zarežena je 3.661 osoba.

Što se tiče regiona, u Sloveniji je registrovana 181 osoba zaražena, u Hrvatskoj ima 38 obolelih a u BiH potvrdjen 21 slučaj. Vlasti u Republici Srpskoj najavile su postavljanje šatorskih naselja na granicama kao i karantinskih objekata na aerodromima. U Severnoj Makedoniji ima 19 zaraženih.

Italijanima je naloženo da do 3. aprila ne izlaze iz svojih domova, osim ako idu na posao, kod lekara ili u kupovinu hrane. Od danas su zatvoreni parkovi i igrališta.

U Madridu i delovima pokrajine Katalonije od danas su zatvoreni barovi, restorani i druga trgovinska mesta koja nisu od velike važnosti za normalan život stanovništva.

Škole i fakulteti zatvoreni su u Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Irskoj Češkoj, Rumunijji, Ukrajini, Slovačkoj, Sloveniji, Litvaniji, Norveškoj, Danskoj, Luksemburgu, Austriji, Bugarskoj i Turskoj.

Od ponedeljka škole će biti zatvorene u Belgiji, Francuskoj, Portugalu, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Španiji i većem delu Nemačke.

U Francuskoj će sutra biti održan prvi krug lokalnih izbora ali uz stroge sanitarne mere. Opštine su obezbedile odredjene količine sredstava za dezinfekciju. Pre otvaranja birališta, prostorije će biti dezinfikovane, kao i glasačke kutije i stolice i stolovi. Birači će na ulazu dobijati vlažne maramice za dezinfekciju a na raspologanju će im biti i gelovi i asepsol.

Norveške vlasti saopštile su da od ponedeljka zatvaraju sve luke i aerodrome i da će pojačati kopnenu kontrolu na granicama od ponedeljka, u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

“To u praksi znači da niko ne može da udje u Norvešku, i da ćemo vraćati ljude na granici osim ako imaju poseban razlog da udju u teritoriju”, rekla je norveška premijerka Erna Solberg i dodala da te mere u ponedeljak ujutro stupaju na snagu.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će zabrana ulaska putnika iz zone Šengena u SAD biti proširena od ponedeljak uveče i na putnike iz Velike Britanije i Irske u okviru borbe protiv širenja korona virusa.

Kompanija Epl će zatvoriti svoja prodajna mesta van Kine na dve nedelje i prodavaće samo putem interneta. “Na našim radnim mestima i u zajednicama moramo učiniti sve što je moguće da sprečimo širenje COVID19. Epl će privremeno zatvoriti sve prodavnice van Kine do 27. marta i doniraće 15 miliona dolara za pomoć u suzbijanju zaraze širom sveta”, objavio je na Tviteru izvršni direktor Tim Kuk.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da će Olimpijske igre u Tokiju biti održane kada je i planirano u julu, uprkos korona virusu zbog kog je odložen veliki broj kvalifikacionih takmičenja.

Šiitski pobunjenici u Jemenu saopštili su da u potpunosti zatvaraju aerodrom u glavnom gradu Sani. U toj zemlji koja je u ratu od 2015. godine, nema zaraženih ali bi eventualna pojava korona virusa dodatno otežala humanitarnu krizu zbog razorenog zdravstvenog sistema i infrastruktura.

Bivši generalni sekretar NATO i nekadašnji šef evropske diplomatije Havijer Solana od srede je u bolnici u Madridu pošto je zaražen korona virusom, saopštilo je danas njegovo okruženje.

Tramp izjavio je da je testiran na korona virus i da rezultate očekuje narednih dana. Bela kuća saopštila je ranije danas da će meriti temperaturu “svim osobama koje su u bliskom kontaktu” sa Trampom i potpredsednikom Majkom Pensom, iz predostrožnosti u borbi protiv širenja korona virusa.

U Srbiji je registrovano 46 inficiranih korona virusom, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja.

Click