U Iranu novi protesti zbog obaranja ukrajinskog aviona

12. January 2020.
Iranski demonstranti danas su nastavili s protestima posle priznanja Teherana da je vojska Irana greškom oborila ukrajinski avion sa 176 putnika i članova posade.
Iran Plane Crash
Demostrantkinja razgovora sa policajcem tokom bdenja na kojem su paljene sveće za poginule u ukrajinskom avionu, ispred univerziteta Amri Kabir u Teheranu. Foto: Beta/Mona Hoobehfekr/ISNA preko AP

Demonstranti su se danas drugi dan zaredom okupili u Teheranu i drugim gradovima, zahtevajući ostavke visokih zvaničnika, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Oni su protestovali uprkos raspoređivanju brojnih pripadnika policije i elitne Revolucionarne garde Irana.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci na kojima se demonstranti mogu čuti kako uzvikuju antivladine slogane.

“Oni lažu da je Amerika naš neprijatelj, naš neprijatelj je ovde”, uzvikivali su demonstranti, između ostalog.

Na jednom snimku vidi se očigledno simbolički čin studenata koji, prkoseći državnoj propagandi, vode računa da ne prelaze preko zastava SAD i Izraela, nacrtanih na podu jednog univerziteta u Teheranu.

Demonstracija ispred britanske ambasade u Teheranu. Foto: Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Demonstranti su ranije danas ispred britanske ambasade u Teheranu zapalili zastavu te zemlje i Izraela, uz povike “Smrt Velikoj Britaniji”, “Smrt SAD” i “Smrt Izraelu”.

Juče su se studenti okupili ispred dva univerziteta kako bi odali počast žrtvama obaranja aviona, ali su tokom večeri izbili nasilni protesti, a bezbednosne snage su bacale suzavac da rasteraju masu.

Protesti su počeli pošto je Teheran juče priznao da je “nenamerno” oborio ukrajinski avion u sredu rano ujutru, iako je nekoliko dana negirao povezanost s tim incidentom, u vreme visokih tenzija s Vašingtonom.

U padu aviona poginulo je svih 176 putnika i članova posade, među kojima su bile desetine Iranaca i Kanađana, ali i državljani Ukrajine, Velike Britanije, Avganistana i Švedske.

Avion koji je leteo ka Kijevu oboren je blizu Teherana, nedugo pošto je Iran iste noći izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su stacionirane američke snage. Taj napad je bio odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija kog su SAD ubile dronom 3. januara na bagdadskom aerodromu.

Click