Iranski general preuzeo punu odgovornost za pad ukrajinskog aviona

11. January 2020.
Komandant vazduhoplovnih snaga iranskih Čuvara revolucije general Amirali Hadžizadeh preuzeo je "punu odgovornost" za rušenje ukrajinskog aviona kod Teherana objasnivši da je vojnik greškom smatrao da je avion krstareća raketa, javljaju danas agencije.
Iran Plane Crash
Shahedshahr, Teheran. Foto: Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

U obraćanju koji je prenosila državna televizija rekao je da je “poželeo da je mrtav” kada je čuo za rušenje aviona.

Po njegovim rečima snage Revolucionarne garde oko glavnog grada pojačale svoju protivvazdušnu odbranu i bile su “na najvišem stepenu pripravnosti”, strahujući da će SAD uzvratiti na iranski naopad u Iraku iste noći, prenosi AP.

Vojnik je mislio da je avion “krstareća raketa” i imao je deset sekundi da odluči, rekao je brigadni general Hadžizadeh.

“Mogao je da odluči da puca ili da ne puca, ali je doneo lošu odluku”, rekao je general u izjavi za nacionalnu televiziji.

On je rekao da se radi o raketi kratkog dometa koja je eksplodirala pored aviona i da to objašnjava da je avion mogao da nastavi da leti.

“Preuzimam potpunu odgovornost (za tu katastrofu) i prihvatiću svaku odluku koja bude doneta”, rekao je general Hadžizadeh, prenosi Frans pres.

Iran je danas saopštio da je njegova vojska “nenamerno” oborila ukrajinski avion koji se srušio ranije ove nedelje, nakon što je vlada više puta negirala zapadne optužbe o svojoj odgovornosti.

U nesreći je poginulo 176 ljudi, uglavnom Iranaca i Kanađana iranskog porekla ali takođe Ukrajinaca, Šveđana, Britanaca i Avganistanaca koji su bili na letu PS572 ukrajinske aviokompanije “Ukraine International Airlines”, koji je poleteo u sredu pred zoru sa međunarodnog aerodroma Imam Homeini u Teheranu. Svi su poginuli u nesreći koja se dogodila nekoliko minuta posle poletanja.

Click