SZO: Evropa epicentar pandemije korona virusa

13. March 2020.
Evropa je postala "epicentar" pandemije korona virusa, upozorila je večeras Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i pozvala sve zemlje da "otkriju, izoluju, testiraju i leče svaki slučaj".
Poland Virus Outbreak
Foto: Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski

“Evropa se trenutno nalazi u epicentru pandemije Covid-19”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus i dodao da na dnevnom nivou u Evropi bude registrovan veći broj inficiranih nego što je bilo u Kini u jeku epidemije.

Zvaničnici te organizacije naveli da je nemoguće utvrditi vrhunac pandemije virusa u svetu. “To će zavisiti od reakcije zemalja prema prvom slučaju zaraze i da li imaju agresivniji pristup” sprečavanja širenja infekcije, izjavila je jedna zvaničnica SZO.

U Italiji je u poslednja 24 sata registrovano do sada najveći broj smrtnih slučajeva – 250, saopštila je Civilna zaštita te zemlje.

Italija, koja je najviže pogodjena virusom posle Kine, zabeležila je veliko povećanje broja zaraženih koji je prešao od 15.113 na 17.660 inficiranih. Od tog broja 1.328 pacijenata je na odeljenjima intenzivne nege u raznim bolnicima.

Ukrajina, gde su zaražene tri osobe, danas je zabeležila prvi smrtni slučaj i zbog toga je odlučila da zatvori svoje granice i ukine verske službe kao način sprečavanja širenja infekcije.

U svetu je od korona virusa umrlo više od 5.000 ljudi, dok je zaraženo 134.000 ljudi u više od 120 zemalja i teritorija.

Click