Stručnjak SZO: Svet nije spreman da se suoči sa epidemijom virusa korona

25. February 2020.
Svet "jednostavno nije spreman" da se suoči sa epidemijom korona virusa, rekao je danas stručnjak koji vodi zajedničku misiju Svetske zdravstvene organizacije i Kine, istovremeno je pozdravio rad Pekinga na suzbijanju širenja bolesti.
d1e35688.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

“Treba da budete spremni da vladate tim na većem nivou, i to treba da se uradi brzo”, ali svet “jednostavno nije spreman”, rekao je Brus Ejlvard, po povratku iz Kine, novinarima u sedištu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Ženevi.

“Nismo spremni kako bi trebalo da budemo” kako sa psihološkog tako i sa materijalnog stanovišta, dodao je on.

Misija SZO u kojoj je bio posetila je više kineskih gradova i provincija, uključujući Vuhan, kolevku epidemije, da prouči kako se razvija i kakve efekte ima.

“Jednoglasna procena tima je da su oni (Kinezi) promenili tok te epidemije, to je frapantno”, rekao je Brus Ejlvard koji je učestvovao u borbi protiv epidemije ebole.

Rekao je da bi hteo da se leči u Kini kad bi imao Kovid-19, bolest koju izaziva virus korona. Ukazao je na napore u Kini da se opreme bolnice i izgrade nove.

On je rekao da Kina zna kako da održi u životu ljude koji se zaraze korona virusom i pozvao ostatak medjunarodne zajednice da se bolje pripremi.

Epidemija koja je počela u Kini krajem decembra u toj zemlji dostigla je vrhunac izmedju 23. januara i 2. februara, dnevne zaraze tim virusom su od tada opadale, prema oceni SZO.

U Kini je od virusa zaraženo oko 77.000 ljudi od kojih je 2.600 umrlo. Medjutim nove zemlje su pogodjene svaki dan, i od virusa ima zaraženih u tridesetak zemalja gde ima desetine umrlih i više od 2.500 zaraženih.

Click