Sindikat lekara i farmaceuta organizovao skup i pomen kolegama preminulim od kovida-19

15. February 2021.
Sindikat lekara i farmaceuta organizovao je danas skup i pomen kolegama koje su izgubile živote usled epidemije korona virusa.
Beta-ig3ttingsw.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Članovi tog Sindikata su ispred Vlade Srbije čitali imena 105 preminulih zdravstvenih radnika tokom pandemije, a pročitani su i zahtevi koji bi trebalo da unaprede položaj porodica preminulih lekara kao i da obezbede bolje uslove za rad onima koji nastavljaju borbu protiv kovida-19 u crvenim zonama, prenosi portal NovaS.

Gorica Djokić iz Glavnog odbora Sindikata čitala je imena preminulih lekara koje je trajalo duže od 10 minuta.

Medju okupljenima su bile i porodice stradalih medicinskih sestara, a podršku skupu pružili su i inicijativa Ne davimo Beograd, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, karikaturista Dušan Petričić i član pokreta Odbranimo reke Stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta.

Nakon pročitanih imena preminulih, usledio je minut ćutanja, pa aplauz.

Predsednik sindikata Rade Panić pozvao je da se “nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna”.

“Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu”, rekao je Panić.

Aplauzom je propraćeno čitanje zahteva i ideja o nacionalnim penzijama za porodice preminulih.

Zahtevi Sindikata lekara i farmaceuta su dodela nacionalne mesečne nadoknade porodicama preminulih zdravstvenih radnika, kao i striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika u kovid 19 jedinice – smene koje nisu duže od šest sati, obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u kovid-19 jedinicama, frekventna testiranja zdravstvenih radnika.

“Hitna dopuna propisa i klasifikovanje oboljevanja od kovida-19 profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika i primanje medicinskih radnika zaposlenih za vreme epidemije korona virusa u stalni radni odnos i zapošljavanje svih medicinskih radnika iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje u stalni radni odnos”, neki su od zahteva Sindikata.

Traži se i da taj sindikat bude prepoznat kao ravnopravni pregovarač u Ministarstvu zdravlja Srbije i da mu bude omogućeno učestvovanje u predlaganju i donošenju odluka koje se tiču zdravstvene delatnosti.

“Formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo utvrdjivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti medju lekarima i zdravstvenim radnicima, a u kome bi učestvovali i predstavnici sindikata”, poslednji je u nizu zahteva.

Click