Šabac finansira nabavku vakcina protiv HPV virusa

4. March 2020.
Grad Šabac će finansirati nabavku vakcina protiv HPV virusa koji je povezan sa 99.7 odsto slučajeva raka grlića materice, a finansiranje iz gradskog budžeta trajaće sve dok sredstva ne budu obezbeđena iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odlučili su danas jednoglasno odbornici u Skupštini grada Šapca.
Sabac finansira nabavku vakcina protiv HPV virusa
Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika tokom sednice Skupštine grada Šapca. Foto: BETAPHOTO/OMS/GRAD SABAC
“Šabac je prvi grad i jedina lokalna samouprava koja je omogućila dostupnost primarne prevencije protiv HPV virusa u Srbiji a možda i u svetu jer je to pitanje koje inače reguliše država”, rekla je Marija Ratković, pomoćnica gradonačelnika koja je danas predstavila odbornicima ovu inicijativu kojom se aktivno bavi već nekoliko godina.

Ovu ideju je ranije podržao i gradski Savet za zdravlje.

“Kada sam u Šapcu prvi put predstavila projekat koji bi se bavio objedinjenom edukacijom o prevenciji HPV uzrokovanih oboljenja, na Savetu za zdravlje, 3. decembra 2019. godine, po prvi put se pojavila ideja da mi, možda, možemo da učinimo presedan, i dok se ne stvore uslovi na nivou cele Srbije, učinimo u Šapcu primarnu prevenciju od HPV uzrokovanih oboljenja dostupnom za sve koji žele da zaštite svoju decu”, rekla je Marija Ratković.

Ona je objasnila da je HPV uzrokovani rak treći uzrok obolevanja i peti uzrok smrti kod žena u Srbiji. U Srbiji svakog dana jedna i po žena u reproduktivnoj fazi ostane bez materice i jedna i po žena umre od posledica ovog virusa.

Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima preporučuje se kod dece starije od devet godina, a prvenstveno kod devojčica šestih razreda osnovnih škola.

Click