Rusija i Kina protiv deklaracije o napadu na Ambasadu SAD jer se ne pominje ubistvo Solejmanija

6. January 2020.
Predstavnici Rusije i Kine u Ujedinjenim nacijama izjavili su da se njihove zemlje snažno protive nedavnom napadu na Ambasadu SAD u Iraku, ali da su blokirale usvajanje deklaracije Saveta bezbednosti kojom se osuđuje taj incident, jer se u njoj ne pominje ubistvo iranskog generala Kasema Solejmanija.
Iraq US Airstrikes
Demonstranti spaljuju imovinu ispred zdanja američke ambasade u Bagdadu. Foto Beta/AP Foto / Khalid Mohammed

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je danas da se Moskva saglasila s američkim predlogom deklaracije kojom se osuduje napad na ambasadu u Bagdadu, ali je dodao da je “nemoguće” ne uzeti u obzir ubistvo Solejmanija u Iraku koje su izvršile SAD.

SAD su prethodno kritikovale Rusiju i Kinu zbog sprečavanja donošenja deklaracije Saveta bezbednosti UN o napadu na Ambasadu SAD u Iraku, saopštivši da ne bi trebalo da bude “sporno niti da zahteva hrabrost” da se ukaže na obavezu zemlje domaćina da zaštiti ambasadu po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Desetine pripadnika legalnih iračkih paravojnih formacija i njihove pristalice upale su 31. decembra u kompleks Ambasade SAD u Bagdadu.

Nekoliko dana kasnije, 3. januara, SAD su bespilotnom letelicom ubile iranskog generala Kasema Solejmanija, po mnogima drugog najmoćnijeg čoveka u Iranu, na bagdadskom aerodromu.

Ubistvo Solejmanija dovelo je do znatnog podizanja tenzija širom Bliskog istoka.

Nebenzja je danas rekao i da fokus sada mora biti na sprečavanju kretanja događaja u pravcu velikog sukoba.

Click