Poljske sudije u povorci u Varšavi zahtevale nezavisnost pravosuđa

11. January 2020.
Više od 1.000 sudija iz cele Poljske, u službenim togama, s njima i advokati, nekoliko desetina sudija iz gotovo svih zemalja Evropske unije i predstavnici glavnih međunarodnih sudijskih organizacija, prošli su danas centrom Varšave u nemom "Maršu hiljadu toga" da bi upozorili na pretnje po nezavisnost sudija koje je donela reforma pravosuđa u Poljskoj pod vladom konzervativne stranke Pravo i Pravda.
Poland European Judges
Marš solidarnosti sa poljskim sudijama u Varšavi. Foto: Beta/AP Photo/Czarek Sokolowski

Daša Pavlović, dopisnica Agencije Beta

Povod za današnji protestni pohod sudija od zgrade Vrhovnog suda do Sejma poljskog parlamenta, pod parolom “Pravo na nezavisnost. Pravo na Evropu” jeste najnoviji iz seta zakona pravosudne reforme koji je prošlog meseca usvojio donji dom poljskog parlamenta. Taj propis uvodi žestoke disciplinarne kazne za maglovito formulisano otežavanje funkcionisanja pravosuđa i za javno osporavanje dosadašnje reforme poljskih sudova.

“To je najsramniji zakon. Likvidira nezavisnosti sudova i sudija. Nema smisla ubeđivati autore zakona da je to tako jer oni to znaju. Zato izražavamo protest u nemom maršu pravnika. Nadamo se da će to naše ćutanje čuti Poljska i Evropa”, saopštile su sudije iz udruženja Justicija koje je jedan od glavnih organizatora protesta.

Predsednici međunarodnih sudijskih organizacija i sudije iz 20 zemalja EU naglasili su da nisu došli da protestuju protiv poljske vlade, već zbog ugrožene nezavisnosti poljskih sudija i rizika po pravnu državu.

“Znamo koliko ozbiljan problem ima poljsko pravosuđe zbog gubitka nezavisnosti. To nije problem jedne zemlje. To je evropski problem zato što valjana pravna država jeste temelj EU i demokratije, i obuhvata sve države”, kazao je na konferenciji za novinare pred početak “Marša hiljadu toga” predsednik Udruženja evropskih sudija Hoze Igreha Matos.

Sudija Marten Feteris iz Holandije istakao je da je EU stvorena upravo zbog saradnje i zahvaljujući njoj decenijama vlada mir u Evropi.

“Došli smo da ispričamo priču o Evropi, znači o ljudskim pravima, pravnoj državi. Ne demonstriramo protiv vlade, došli smo da kažemo da smo uznemireni”, kazao je Feteris.

Reformu pravosuđa zbog koje je poljska jednopartijska vlada Prava i Pravde u sporu s EU još od 2016. godine poljski zvaničnici na čelu s premijerom Mateušom Moravjeckim pravdaju potrebom da se poljsko pravosuđe očisti od sudija-komunista, kako je to učinjeno u drugim zemlja, premda je prosečna starost sudija u Poljskoj 40 godina i većina su u vreme pada komunista pre 30 godina bili deca.

Premijer Moravjecki u intervjuu za nemački “Velt” ovog vikenda izjavio je da Poljska neće priznati ni izvršiti presudu Suda pravde EU iz prošlog novembra koja je ocenila da poljske reforme pravosuđa nisu u skladu s propisima EU, a da novi Zemaljski sudijski savet ne daje garancije nezavisnost poljskog pravosuđa, jer su, kako je rekao premijer, evropske sudije taj spor razmatrale površno.

“Ne možemo da priznamo tu presudu zato što reforma imenovanja sudija ima ključni uticaj na promene koje smo obećali”, kazao je Moravjecki nemačkom listu.

Za današnji protest sa oko 25.000 učesnika – po proceni organizatora, neposredni povod je bio Zakon o sudijama, usvojen je 20. decembra u Sejmu poljskog parlamenta.

Gornji dom, Senat u kome tesnu većinu ima opozicija i iz njenih redova je i predsednik tog tela, zatražio je mišljenje nezavisne Venecijanske komisije Saveta Evrope pre no što zakon stavi na raspravu i glasanje. To je učinjeno iz bojazni da je taj zakon samo pokušaj da disciplinskim kaznama zastraši sudije i pretvori ih u poslušnike vlasti.

Predstavnici Venecijanske komisije bili su u Poljskoj krajem ove sedmice, ali su predstavnici donjeg doma Parlamenta i drugih vlasti odbili da ih prime, tvrdeći da je to bila poluprivatna poseti jer ih nije zvala poljska vlada. Razgovorali su samo u Senatu i sa sudijskim udruženjima koja se bune protiv reforme.
Još pre izveštaja i zaključaka Vencijanske komisije, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović je u petak uputila predsedniku Senata poljskog parlamenta Tomašu Grodskom pismo s kritikom novog Zakona o sudijama i apelom da Senat u celosti odbaci taj propis.

“Pokazuje se da organi Saveta Evrope koji naglašavaju svoju nepristrasnost, u ovom slučaju zauzimaju stav, a da nisu sačekali čak ni kraj posete svojih vlastitih predstavnika Varšavi”, kritikovao je zamenik šefa poljske diplomatije Šinkovski vel Šek pismo Dunje Mijatović.

On je ocenio i da “izražavanje očekivanja da Senat odbaci zakon u celosti, predstavlja mešanje u poljski zakonodavni bez presedana, i kršenje principa suverenog odlučivanja parlamenta”.

Click