Patrijarh: Moramo razumeti nadležne institucije ali i učestvovati u liturgiji

14. April 2020.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je danas u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od korana virusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji.
ALEKSANDAR VUCIC - PATRIJARH IRINEJ
Patrijarh SPC Irinej. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

“Našavši se u ovakvim nevoljama moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumemo i podržimo napore i programe nadležnih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija kako bi nas zaštitile od zaraze… Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti”, naveo je patrijarh Irinej.

On je dodao i da iznad svega treba da se molimo Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti.

“Molimo se Bogu, učestvujmo redovno i aktivno u svetoj Liturgiji, kajmo se za svoje grehe i vodimo računa o svome zdravlju i zdravlju drugih”, naveo je poglavar SPC.

Prema njegovim rečima, ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu.

“Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi. ‘Smiri se, gordi čoveče’, poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena”, naglasio je patrijarh Irinej.

On je konstatovao da je čitav svet zahvaćen i ugrožen jednim virusom.

“Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice. Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće”, upitao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je poručio da se i u vreme praznika moramo setiti Srba na “mučeničkom Kosovu” kao i nepravde koju “naša braća i sestre trpe” u Crnoj Gori.

Kako je rekao, “pomolimo se za njih da im Gospod podari snage da svojim trpljenjem svih bezakonja i nevolja grade svoje i naše spasenje, da nikad ne izgube veru u krajnju pobedu dobra i da veruju da je Gospod, Bog milosti i dobrote, uvek sa njima i sa svima koji idu Božjim putem”.

“Isto tako, braćo i sestre, setimo se naše braće i naših sestara u Crnoj Gori koji trpe veliko bezakone i nepravdu”, naveo je on i dodao da “bezakoni ‘zakoni’ ukinuše istinu i pravdu u Crnoj Gori”.

“Nekada ponosna i dična Crna Gora, poznata po čojstvu i junaštvu, danas pokušava da našoj Crkvi otme ono što je vekovima bilo njeno, ono što je čitav srpski narod sa svojim vladikama, sveštenstvom i monaštvom gradio i stvarao”, naveo je patrijarh Irinej.

Kako je rekao, svetinje Crne Gore, mnoge od njih starije od same Crne Gore, jesu svetinje naroda.

Patrijarh Irinej je rekao da je sva srpska istorija “smeštena izmedju Golgote i Vaskrsenja”.

“Naša golgotsko-pashalna istorija govori da nikad, pa ni na veliki Petak, ne smemo gubiti veru i nadu u Boga”, rekao je patrijarha Irinej, podsetivši na velika stradanja u Prvom svetskom ratu ali na vaskrsenje koje je usledilo.

“Vaskrs je naš najveći praznik – praznik pobede života nad smrću. Boga nad satanom. Čoveka u Hristu Isusu nad grehom. Hristos vaskrse iz mrtvih”, poručio je poglavara SPC patrijarh Irinej u Uskršnjoj poslanici.

Click