Patrijah Irinej služio božićnu liturgiju u hramu Sveti Sava na Vračaru

7. January 2020.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u hramu Svetog Save, na Božić, najradosniji hrišćanski praznik koji označava rođenje Hristovo.
BOZICNA LITURGIJA
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Bogosluženju je prisustvovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Nakon liturgije, episkop remezijanski Stefan, starešina hrama i pomoćnik patrijarha, pročitao je poslanicu koju poglavar SPC tradicionlnao upućuje povodom ovog praznika.

Patrijarh Irinej je istakao je u poslanici da “glavna poruka i ovogodišnjega Božića tregba da bude da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu”.

“Našoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima”, naveo u patrijarh Irinej.

On je “vernoj svetosavskoj deci” poručio i da se ne smeju zaboraviti Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju), kao i da se prema toj svetinji treba ophoditi “kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića”.

“Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike svih ostalih stratišta”, rekao je patrijarh Irinej.

Božić se slavi tri dana, prvi je 7. januara, kada ujutru pre svitanja zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima objavljujući dolazak božićnog slavlja.

Na Božić, rano pre podne, u kuću dolazi položajnik. To je gost, po dogovoru sa domaćinom, mada može biti i neki slučajni namernik. U zdravici ukućanima poželi zdravlje, mnogo sreće i novca.

Pre liturgije, zamesi se testo od kojeg se peče pogača – česnica, u koju se stavi novčić. Iznosi se na na sto, gde je već postavljen svečani ručak, okreće se kao slavski kolač i lomi na onoliko delova koliko ima ukućana.

Međusobni pozdrav je Hristos se rodi i Vaistinu se rodi. Ovako se pozdravlja od Božića do Bogojavljenja.

Click