Otvorena izložba Velikanke srpske kulture

20. January 2022.
Izložba "Velikanke srpske kulture" otvorena je danas u Domu Jevrema Grujića u Beogradu, a predstavlja slavne žene srpske istorije koje su doprinele razvoju društva.
OTVORENA IZLOZBA "VELIKANKE SRPSKE KULTURE"
Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, koja je otvorila izložbu, rekla je da postavka na najbolji način afirmiše ulogu žena u srpskoj kulturi i umetnosti.

“Ovo je jedinstvena prilika da se posetioci na jednom mestu bolje upoznaju sa likom i životom žena čija su dela ostala neprolazna i zauvek upisana na najlepšim stranicama naše kulture”, rekla je ona.

Gojković je podsetila da je 2022. godina počela sa povećanim budžetom za kulturu, Novim Sadom kao Evropskom prestonicom kulture i Čačkom kao prvom prestonicom kulture Srbije, a da se taj niz zaokružuje ovom vrednom izložbom. “Najbolje da kažem rečenicu da je kultura ženskog roda i da time kažem sve o izložbi”, istakla je ona.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da je svaka od ovih žena “svojim radom, posvećenošću, borbom, znanjem činila Srbiju boljom, svetlijom, pravednijom, pametnijom, naprednijom u svakom pogledu”.

Direktorka Doma Jevrema Grujića i jedna od koautorki izložbe Branka Conić istakla je da su žene, koje su predstavljene na izložbi, “imale nesavladivu silu, snagu da se bore za svoju profesiju i time su zadužile društvo”.

“Izložba ‘Velikanke srpske kulture’ predstavlja 18 veličanstvenih žena kroz našu istoriju koje su zadužile naše društvo, utabale put kojim koračaju žene danas koje se nalaze na najvišim pozicijama u našoj kulturi, u našem društvu, koje su i danas sa nama. Ove žene zaslužuju da se svakodnevno pominju u našem javnom životu”, poručila je ona.

U saradnji sa tri galerije Vitaminom X, Galerijom B2 i Galerijom Štab napravljena je i selekcija savremenih umetnica koje su predstavljene u tim galerijama.

Gordana Bekčić iz Kancelarije za kulturnu diplomatiju rekla je da izložba koja je otvorena do 27. marta, predstavlja tek početak istraživanja.

“Ovo su tek neke žene koje smo prikazali sada, a neke druge istražujemo i nadam se da će taj dugoročan put biti jedno utemeljenje nove grane srpske istorije koja je potpuno zaboravljena”, dodala je ona.

Kustos Doma Jevrema Grujića istoričarka umetnosti Ružica Opačić je zahvalila saradnicima iz institucija širom Srbije koje su ustupile dela, lične predmete, dokumenta, fotografije kojima su “oživeli ove žene” i pročitala rečenicu Marije Mage Magazinović, prve srpske novinarke i koreografkinje.

“Žena danas mora pratiti život i život naroda i čovečanstva, pratiti postanak i razvitak pojedinih društvenih pitanja, pratiti literaturu, umetnost, politiku. Mi nismo nove žene kako nas ljudi zovu, nismo ni stare već stojimo na raskršću jednom, zamišljene, gledajući svuda unaokolo ne bi li mogle ugledati put koji nas vodi željenoj meti. Ovo je rekla Maga Magazinović 1905. godine”, podsetila je Opačić.

Na izložbi su predstavljene žene koje su živele i stvarale od početka 19. do praga 21. veka: Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović.

Click