Nišlije pronašle način da pomognu: Oni koji imaju poklanjaju, dobijaju oni koji nemaju

23. January 2021.
Orman, televizor, garderoba i obuća koju nikako nisu mogli da kupe jer su već duže vreme bez ikakvih primanja, Zoran i Violeta Djurdjanović iz Niša dobili su od humanitarne grupe "Ako imaš, ti donesi. Ako nemaš, ti odnesi" koju je pre četiri godine pokrenula Milka Brajković Randjelović.
2021-01-14 nis prilog_1611403285.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Djurdjanovići su ostali bez ikakvih primanja nakon što se Zoran povredio radeći gradjevinske poslove, a zbog kuće koju imaju nemaju pravo na pomoć države.

“To je žena kojoj stvarno treba dati medalju. Ne samo što je nama pomogla, već što pomaže svima”, kaže Djurdjenović.

Djurdjanovići su jedna od osamdesetak porodica sa juga Srbije koje su u protekle četiri godine barem deo svojih problema rešile zahvaljujući radu pomenute grupe.

Nišlijka Milka Brajković Randjelović kazala je da je na ideju da prikuplja stare stvari i poklanja ih onima kojima su potrebne došla po uzoru na zapadne zemlje, u kojima postoje dani kada gradjani prodaju ili poklanjaju dobro očuvan nameštaj.

“Došla sam na tu ideju upravo iz razloga što sam mislila da mogu, a i uspela sam, da oslobodim ljude kompleksa i predrasuda u smislu “šta će reći ljudi”. Sve se može oprati osim obraza. Obuća i odeća, ukoliko je služila moju ili vašu decu, može da služi još neko dete”, rekla je Branković Randjelović.
Brajković Randjelović je kazala da ekipa volontera u kojoj su njen sin, njegovi drugovi, nekoliko novih članica i ona, obilazi gradjane koji žele da poklone nameštaj i druge stvari i sakupljaju ih u prostorijama stare škole u Donjem Komrenu koje su dobili od grada.

“Sve što je očuvano mi skladištimo u staroj školi, imamo i posebnu učionicu za nameštaj. Uvek smo spremni za akciju, da nas nešto ne iznenadi kao što su sada poplave koje su zadesile mnoge naše sugradjane. Ko god je potražio, već je nešto dobio, obuću, odeću, krevet, ćebad, posteljinu. Odmah smo priskočili u pomoć porodici iz Žitoradje sa četvoro dece”.

Kako je kazala Brajković Randjelović prioritet prilikom dodele pomoći imaju porodice koje nemaju nikakve prihode niti dobijaju bilo kakvu pomoć države preko Centara za socijalni rad.Prilog Kineske medijske grupe (CMG).

Click