NIN-u, N1 i BIRN-u Nagrada NUNS ‘Dejan Anastasijević’

11. June 2020.
Dobitnici Nagrade za istraživačko novinarstvo "Dejan Anastasijević" ua ovu godinu su novinari Adam Santovac iz N1, Vuk Cvijić iz NIN-a i Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković iz redakcije BIRN, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).
nuns_01
Dodela nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD. Foto: Medija centar Beograd

U kategoriji elektronskih medija nagrađen je dokumentarac Adama Santovca u produkciji televizije N1 “Mega diplomac” o mahinacijama na beogradskom Univerzitetu Megatrand i načinu na koji je do diplome došao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Predsednik žirija Filip Švarm je obrazložio su građani iz tog istraživanja saznali da ministar nije stekao diplomu, već “papir privatne firme” koja se nikad nije bavila obrazovanjem, te da je Santovac tu temu detaljno istražio do kraja.

U kategoriji “Onlajn mediji” nagrada je pripala serijalu tekstova Aleksandra Đorđevića i Jelene Veljković iz BIRN-a, pod nazivom “Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem” o korupciji u samom državnom vrhu Srbije.

U kategoriji štampanih medija nagrađen je tekst Vuka Cvijića “Afera Krušik”, objavljen u nedeljniku NIN o istoj temi – trgovini oružjem fabrike “Krušik” u koju su upleteni visoki državni funkcioneri Srbije, rekao je Švarm i dodao da su plasirajući ovu priču novinari pokazali svoju snagu.

Novinari su, primajući nagrade, posebno zahvalili uzbunjivaču iz “Krušika” Aleksandru Obradoviću, bez čije htrabrosti, kako su rekli, ta priča nikad ne bi bila objavljena.

Specijalne povelje NUNS-a dobile su redakcije portala “Južne vesti” i “Mašina”.

U ime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, uz ćiju se podršku već petnaest godina dodeljuje Nagrada NUNS za istraživačko novinarstvo, ambasador Entoni Godfri je zahvalio profesionalnim novinarima na svemu što rade za Srbiju.

“Vas, profesionalne novinare, smatram zdravstvenim radnicima demokratije. Vaše izveštavanje daje dijagnozu problema u vlasti i društvu. Vaše izveštavanje omogućava građanima da se čuje njihov glas u pronalaženju leka za probleme”, istakao je Godfri.

Dodao je da su “slobodni mediji najbolji lek za zdravlje demokratske budućnosti Srbije”.

Ambasador je rekao da rešenje problema sa kojima se društvo suočava i u Srbiji i u SAD – od korona virusa do izgradnje dobrog pravosuđa, zavisi od medija koji nisu pod kontrolom vlasti.

Predsednik NUNS-a, Željko Bodrožić, istakao je da je konkurencija za ovogodišnje nagrade bila jaka i da je broj dobrih radova pokazatelj da je profesionalno novinarstvo “žilavo” i da svake godine stasavaju novi novinari koji se ne savijaju pod pritiscima i ne plaše pretnji.

Bodrožić je naglasio da je pandemija pokazala koliko su svi mediji pod uticajem vlasti koja je i vanrednu situaciju iskoristila da vrši pritisak na slobodne novinare.

“NUNS je tako, od marta do maja ove godine, zabeležio 80 odsto više pritisaka nego u istom periodu prošle godine” rekao je Bodrožić.

NUNS je uz podršku Ambasade SAD danas 15. put dodelio Nagradu za istraživačko novinarstvo, koja od ove godine nosi ime novinara Dejanu Anastasijeviću (1962—2019), za koga kolege ističu da je “beskompromisno, izuzetnim novinarskim darom, otkrivao ratne zločine, političke bestijalnosti, kriminalne, vojne i paravojne klanove”.

Tu nagradu NUNS dodeljuje povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, međutim, ovogodišnja dodela je odložena zbog pandemije.

Click