Grip ‘kosi’ u Grčkoj – 17 mrtvih za nedelju dana

6. February 2020.
Tokom sezonske epidemije gripa zimus je u Grčkoj umrlo 38 ljudi, te lekari upozoravaju na važnost vakcina i antivirusnih lekova.
France Virus Outbreak
Ilustracija. Foto: Beta/AP Photo/Francois Mori

Sajt vesti “Proto tema” je danas preneo da je još 17 smrtnih slučajeva od gripa zabeleženo u Grčkoj za poslednjih nedelju dana, kao i 51 novi slučaj teškog oboljevanja koje zahteva hospitalizaciju.

Ukupan broj slučajeva gripa u Grčkoj je zasad 151, dok ih je prošle nedelje bilo 100.

Najmlađa smrtna žrtva gripa ove zime u Grčkoj je četvorogodišnja devojčica, dok je najstarija imala 91 godinu.

Stručnjaci Nacionalne organizacije za javno zdravlje (EODY) u nedeljnom epidemiološkom izveštaju primećuju “veoma visoku aktivnost” virusa sezonskog gripa u Grčkoj, upozoravajući da predstoji dalji porast broja obolelih, te treba preduzimati mere zaštite od tog virusa.

Od 151 ozbiljnog pacijenta, 136 je na odeljenjima intenzivne nege.

Od ukupnog broja registrovanih obolelih, samo je 55 (36,4 odsto) bilo vakcinisano protiv gripa.

Od ukupno 38 umrlih od laboratorijski potvrđenog gripa, 27 je bilo u odeljenjima intenzivne nege.

Naučnici navode da su aktivna oba soja gripa tipa A, a svaki se iz različitih razloga smatra opasnim. Prisutni su podtipovi A (H1N1) i A (H3N2), od kojih prvi pogađa više mladih ljudi izazivajući ozbiljnu bolest, a drugi utiče na starije osobe i više je povezan sa smrtonosnim ishodom.

Stručnjaci ističu da su “moćno oružje” za zaštitu od virusa gripa poštovanje mera lične higijene i vakcina protiv gripa za one sa visokim rizikom.

Oni upozoravaju da će grip u Grčkoj dostići vrhunac početkom sledećeg meseca, ali će nastaviti da kruži do kraja marta, te oni koji su u ugroženim grupama imaju vremena da se vakcinišu i zaštite od bolesti.

Stopa delotvornosti vakcine je 50-60 odsto, ali istraživanja pokazuju da već i to omogućava da eventualno oboljevanje od gripa bude u blagoj formi i sprečava ozbiljne komplikacije bolesti, koje često imaju smrtni ishod.

Antivirusne lekove propisuje lekar ako postoji sumnja da grip ima pacijent s veoma jakim simptomima ili ako je u grupi visokog rizika. Antivirusni lek u prva 24 sata od pojave simptoma smanjuje ili čak sasvim sprečava rizik od potencijalnih komplikacija, piše “Proto tema”.

Click