Grafiti mržnje protiv profesorke i antifašistkinje Marije Vasić

26. January 2024.
Profesorka sociologije i potpredsednica Saveza antifašista Vojvodine Marija Vasić objavila je 26. januara da su juče u njenom komšiluku, na fasadi zgrade ispred koje čeka autobus, osvanuli preteći grafiti namenjeni njoj.
1a81241b543408a8642f1f3dc6e76185b
Marija Vasić. Foto: N1

Izvor: Beta

“Dok sam juče popodne bila na poslu, predavala Holokaust i bavila se antisemitizmom, neko se bavio mnome. Pucajte, ja i sada držim čas”, napisala je Vasić na svom Fejsbuk profilu.

Podelila je fotografije na kojima se vide dva zida iste zgrade, na kojima je sa jedne strane sprejom napisano “Ni 15 hiljada mrtve dece dovoljno nije, da se Vasić Marija ušima pokrije!!!”, “Marija jel legla plata?”.

Na drugom zidu pisalo je “Zbog mrtve dece u Gazi nije digla vrisku ‘antifašistkinja’ na Mosadovom platnom spisku!” i opet “Marija jel legla plata?”

 

Za agenciju Beta Vasić je potvrdila da je sve odmah prijavljeno policiji, kao i da je grafite neko obrisao nakon dva sata.

“Tužilac je rekao da nema elemenata krivičnog dela. A nema ni kamera u Fruškogorskoj”, navela je ona.

“Nećete me zaustaviti niti uplašiti” dodala je kratko.

Marija Vasić, koja je i potpredsednica novosadskog odbora Zajedno!, podsetila je da je neposredno nakon početka rata u Gazi, u oktobru, dobila pretnje preko Fejsbuka koje je takođe prijavila.

Vasić se bavi kulturom sećanja o Holokaustu, a o Novosadskoj raciji objavila je dve knjige: “Kada bog zažmuri” i “Pismo na šinama”.

Click