Grabar-Kitarović: Bez podataka o nestalima Srbiji ne dam zeleno svetlo za EU

20. December 2019.
Predsednica Hrvatske i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za novog šefa države Kolinda Grabar-Kitarović rekla je na večeras na završnom skupu u Vukovaru da Srbija bez podataka o nestalima od nje neće dobiti zeleno svetlo za ulazak u EU.
Croatia Presidential Elections
Foto: Beta/AP Photo/Darko Bandic

“Istina je, pre svega, u Srbiji i neću se ustručavati pričati s kim god treba, ali Srbija mora znati da neće od mene dobiti zeleno svetlo za EU dok ne dobijemo podatke o nestalima”, rekla je Grabar-Kitarović, a prenela je regionalna N1 televizija.

Ona je istakla da “dok god se istina ne prihvati i ne prizna, ne mogu se nametati ćirilične ploče na javnim ustanovama”.

“Nismo mi neznalice, ali dok se ne prizna da ovde nije bio građanski rat, dok se ne otkriju ratni zločinci i dok se ne utvrdi istina o nestalima, ćirilica u Vukovaru ponovno otvara rane. To je kao da gradite kuću bez temelja”, navela je hrvatska predsednica koja je odlučila da završni skup u predizbornoj kampanji održi pred pristalicama u Vukovaru.

Ona je rekla da je pre pet godina, kada je preuzela funkciju predsednice, zatekla “zapuštenu Hrvatsku, zaduženu za milijarde, koju je predsednik Vlade (Zoran Milanović) nazvao slučajnom”. Ponovila je da je “izvukla Hrvatsku iz regiona, kako bi sprečili neke nove neobalkanske ideje”.

Predsednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović poručio je poslednjeg dana kampanje da je uveren u pobedu i da će građani izabrati normalnu, pristojnu Hrvatsku, kojoj je stalo do vladavine prava i civilizovanih građanskih normi.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da “sve ukazuje” da će odneti tesnu pobedu i dodao da će posle toga raditi na zajedništvu, što kako je rekao, aktuelna predsednica “sistematski razara već pet godina”.

“Nikada se više neće ponoviti ono što se dogodilo 14. februara 2015. na regionalnom samitu polusveta s finom notom kriminalaca, poznatijem kao inauguracija Grabar-Kitarović, da svetina divljački izviždi dvojicu bivših predsednika Stjepana Mesića koji je na izborima dobio više glasova od Franje Tudmana, i Ivu Josipovića koji je postao predsednik uverljivom pobedom”, rekao je Milanović.

Kandidat desnice, popularni pevač Miroslav Škoro poslednji dan kampanje odgovarao je na pitanja građana na Fejsbuku, a ocenio je da su predstojeći izbori istorijski i da će odlučiti o smeru u kojem će ići Hrvatska.

Škoro je ponovio sumnju u moguću krađu glasova i dodao da najviše poverenje ulaže u članove biračkih odbora da to neće dopustiti.

Predsednički izbori u Hrvatskoj biće održani 22. decembra, a ukoliko novi predsednik ne bude izabran u prvom krugu, drugi krug će biti 5. januara 2020.

Na izborima učestvuje 11 kandidata, a ankete previđaju da će tesnu borbu za ulazak u drugi krug voditi Grabar-Kitarović, Milanović, ali i Škoro koji je na trećem mestu.

U ponoć počinje izborna tišina koja će trajati do zatvaranja birališta u nedelju u 19 časova.

Click