Erdogan i Putin: Turski tok znak jačanja partnerstva Turske i Rusije

8. January 2020.
Predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan i Rusije Vladimir Putin zvanično su danas otvorili deonicu gasovoda Turski tok na svečanosti u Istanbulu kojoj su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.
bece7f46.640x360_rss.jpg
Foto: Beta

Erdogan je otvaranje deonice Turskog toka kojim će moći da se transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje nazvao “istorijskim dogadjajem za tursko-ruske odnose i regionalnu energetsku kartu”.

“Partnerstvo Rusije i Turske jača u svim oblastima uprkos naporima onih koji se tome protive”, rekao je Putin.

Nakon njihovih obraćanja gasovod je otvoren simboličnim odvrtanjem ventila.

Otvaranje gasovoda dolazi u trenutku rasta napetosti u Libiji i Siriji, gde Ankara i Moskva imaju različite interese, ali je turski predsednik naveo da su interesi u prvom planu.

“S Rusijom nismo dozvolili da naše nedavne razlike u mišljenju imaju prednost nad našim zajedničkim interesima”, rekao je Erdogan.

Gasovodom Turski tok gas ide od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog mora.

Turski tok se gradi sa dva cevovoda, ukupnog kapaciteta oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvim krakom gasovoda ruskim gasom snabdevaće se tržište Turske, a drugim zemlje južne i jugoistočne Evrope.

Drugi krak gasovoda ide od Turske preko Bugarske ka Srbiji, zatim Madjarskoj, a planirano je da se gradnja nastavi prema Slovačkoj i Austriji.

Očekuje se da će prve količine gasa iz Turskog toka poteći kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, verovatno u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona.

Vučić je ocenio da će Srbija tranzitom gasa kroz Turski tok za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila i dodao da  će realizacija tog projekta obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost.

Naveo je da će Turski tok u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara i dodao je da će se iz Srbije, pored Madjarske, račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana.

Vučić je ranije danas izjavio da očekuje da će se Srbija spojiti na “Turski tok” u maju ili septembru 2020. godine.

U Srbiji su položene sve cevi za taj gasovod u dužini od 403 kilometra. Još treba se izgrade merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara.

Deonicu gasovoda Turski tok u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće “Gastrans”, u kome većinski udeo od 51 odsto ima ruski Gasprom a 49 odsto ima javno preduzeće Srbijagas.

Click