ANEM osudila zabranu novinarima N1 da izveštavaju sa obeležavanja Racije u Bačkoj

4. January 2021.
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije je osudila zabranu ekipi televizije N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, a u prisustvu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.
anem-logo

Televizija N1 prenela je da je na zahtev tog medija sekretaru Eparhije Bačke Vladanu Simiću, da objasni zašto njihovi novinari nisu mogli da uđu u crkvenu portu, Simić rekao: „Zato što se samo vi ponašate na način na koji se ponašate“, i dodao: „Pogledajte vi vaše objave o SPC i dovoljno je da sagledate vaše ponašanje“. Sekretar Eparhije Bačke nije sporio da je obeležavanje godišnjice Racije događaj od javnog interesa, ali je rekao da smatra da N1 ne radi u javnom ineteresu. Po njemu, Eparhija Bačka ne pravi razliku među medijima, iako ostalima nije bio zabranjen ulazak. „Ne pravimo razliku, mi samo želimo da sve protekne u miru, a vaša televizija do sad nikada nijedan naš događaj koji smo organizovali nije prikazala na taj način da je on protekao u miru…. TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka“, zaključio je Simić, a prenosi TV N1.

ANEM je, ne sporeći pravo crkava i verskih zajednica na autonomiju, ukazao da takva autonomija ne može biti izgovor, niti opravdanje za diskriminaciju pojedinih medija, niti, pak, sme stajati na putu ostvarivanju prava na slobodu izražavanja, te u krajnjoj liniji i prava svakog da istinito, potpuno i blagovremeno bude informisan o pitanjima od javnog značaja.

ANEM je posebno pozvao Skupštinu Vojvodine i Pokrajinsku vladu, čiji su predstavnici prisustvovali skupu na kome je ekipa televizije N1 diskriminisana, da se od diskriminacije ograde i da obezbede da se na skupovima kojima prisustvuju, mediji više nikada ne diskriminišu.

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija

Click