Sedam evra na sat

31. May 2020.
Čim ponestane političkih spletki ili katastrofičnih vesti oko pandemije, novine se okreću sigurnom izvoru eksploatacije a u svrhu brze zarade - seksualnim radnicama sa dna klasne lestvice najprekarnijeg tipa.
biljana-srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Biljana Srbljanović

Tako ovih dana imamo vesti da je upadom policije u leglo organizovane “žurke”, sprečeno održavanje retko gnusnog orgijanja čak dvadeset šestorice muškaraca nad samo devet žena, a u javnosti, kao jedini krivac označena je samo jedna žena.

Tabloidi se tako grebu za zaradu i koriste žensko telo i lice, poput najgorih makroa, a da čak usluge nisu ni morali da plate, pune naslovne strane ogavnim pošalicama i sumanutim sramoćenjem one koja jedina tu pošteno zaradjuje svaki taj bedni dinar.

Splet okolnosti ovog, kao i svih sličnih hapšenja, je toliko tužan da je gotovo potresan – žene su nekakvim čamcem pokušale da predju Drinu i dokopaju se zabačene kuće u okolini Bjeljine, gde ih je već čekalo još pet devojaka i, ponoviču, čak dvadeset i šest muškaraca, u nekom upljuvanom, umazanom budžaku, u kom ima više pištolja nego kreveta. Na snimcima, koje je opet načinila policija, vidi se, a i obavešteni smo, da je u tom leglu bilo pedeset grama droge, plus deset hiljada evra keša, klavijature, alkohol, pune piksle i štrokava posteljina, šta ćeš više za, kako je kazao anonimni biznismen, a korisnik seksualnog rada za sitne pare, “jednostavno dobru žurku”.

Ono što pogadja je ostrvljenje medija na žene, koje su žrtve ovih eksploatatorskih, gotovo robovlasničkih dilova – od trideset pet uhapšenih ljudi, samo su žene navedene imenom i prezimenom, samo su žene slikane tako da im se vide lica, dok ih privode sa lisicama na rukama, samo su njihovi “cenovnici” i korespondencija izvrgnuti ruglu, dok je kamerman policije, koji je snimao raciju u onom brlogu, najnormalnije dozvolio muškarcima da spuste glave i sklone lica od objektiva, ničije sms prepiske nismo pročitali, nikome “novinari” nisu išli u rodna sela, da ih autuju kod komšija, jure roditelje u nameri da naprave još veću nesreću za porodice i poznanike, koji ionako nemaju veze sa ovim krivičnim delom.

To pravo nema najpoznatija medju njima – seksualna radnica nakaradnog nadimka, ali sasvim u skladu sa zakonima ponude i potražnje na domaćem i regionalnom tržištu. To što je nekakva “novinarska ekipa” otišla u selo u Slavoniji gde se ova mučena devojka rodila, pa zaskakali komšije na povratku iz rada u polju, koji niti su znali, niti imaju potrebe da budu upoznati sa nevoljama nekoga koga su poznavali kao dete, to je bukvalno jednako gnusno kao i scena u kojoj četiri lobanje na snimku, na jednom izgužvanom, ubljuvanom krevetu, čekaju prostitutke da se nad njima, a za sitne novce, kolektivno iživljavaju. Grupna seksualna eksploatacaju u fizičkom smislu je ista kao ova grupna seksualna eksploatacija u medijima, a u cilju zarade na tudjem telu i tudjoj nesreći.

Najtužnije od svega je što je, objavom sms-poruka jasno za koliko malo para ove lobanje izrabljuju devojke – njih dvadeset šestorica na devet žena: dvadeset četvoročasovno iživljavanje gomile na jednoj, aproksimativnom računicom dovede do toga da svaka od njih zadužena najmanje za trojicu, za svoj krvav rad u proseku zaradi sedam evra po satu: 823 dinara, da budem preciznija. Više košta alkohol, a nadam se i higijenska sredstva, od žene, skuplji su zaštita i pakovanja kondoma, od duše seksualne radnice, skuplje je veslo što ove devojke nije preveslalo preko Drine, ali zato je jedina medju njima, što barem pošteno radi krvav posao, što barem kao i svaki predstavnik radničke klase, barem zaradi svaki taj dinar, osramoćena javno, meta najgorih uvreda, njeni roditelji se proganjanju, njene komšije obaveštavaju, nad njom se komentatori iživljavaju, a na klijentima ništa.

Jer, muškarac što “ide u kurve” je bekrija, to je prirodno, šta, svi to rade, nije nikakva sramota i da ne bi imao problema sa ženom, porodicom i biznisom, dobiče inicijale u novinama. Seksualna radnica, koja mu te usluge pruža i bedno naplaćuje, je dno, zaslužuje kaznu, medijsko targetiranje, slike lica i pun identitet i javnu osudu koja će je obeležiti do kraja života i dovesti u situaciju da nikada ni jedan drugi posao neće moći da radi, osim prostitucije.

Muškarci sa pištoljima, drogom i parama, već su pušteni da se brane sa slobode, žene, koje čak do izvršenja krivičnog dela nisu ni stigle, sede i dalje u zatvoru, verovatno jer nemaju novce za dobre advokate. A i da bi se mi svi, još par dana i do sledećeg političkog ili pandemijskog skandala, imali čime nasladjivati.

Tekst je prenet iz lista Blic.

Click