Koliko zaista košta starter isporučen Subotica-transu?

27. February 2023.
Uređaj koji u maloprodaji košta sedamdesetak hiljada, Subotica-trans platio 1.197.411,60 dinara. Posrednik tvrdi da je posao realizovan na zahtev Subotica-transa, uz minimalni rabat koji je jasno istaknut na ulaznom računu, kao i da identitet izvornog dobavljača ne može da otkrije.

Piše: Branko M. Žujović, Vesti024.rs

Niško preduzeće Srndak 7. novembra prošle godine preprodalo je Subotica-transu starter (Booster P12-12/24V Professional Start Truck) po ceni od 1.197.411,60 dinara.

Zaposleni u subotičkom javnom preduzeću, koji su želeli da ostanu neimenovani, našoj redakciji su, tim povodom, dostavili snimak fakture, ali i oglas sa interneta koji, kako oni tvrde, svedoči da istovetan uređaj košta višestruko manje od plaćenog, odnosno svega sedamdesetak hiljada dinara.

Faktura preduzeća Srndak iz Niša na osnovu koje je Subotica-trans platio starter

Ukoliko su zaposleni u pravu, to bi značilo da je Subotica-trans, iz nekog razloga, starter platio petnaestak puta skuplje od njegove realne tržišne cene.

Direktor Subotica-transa, Dejan Ljubisavljević, nije do objave ovog teksta odgovorio na pitanja naše redakcije u vezi sa kupovinom pomenutog startera.

Direktor preduzeća Srndak, koje je posredovalo u ovom poslu, Miloš Vučković, izjavio je da je pomenuti poslovni aranžman započeo prijemom zahteva iz Subotica-transa za dostavu ponude i da je, potom, prihvaćena ponuda njegovog preduzeća, što znači da je posao ostvaren direktnom pogodbom.

„Konkretno za nabavku ovog dobra, koje je predmet vašeg interesovanja, tražili smo ponudu od našeg kupca koji je u toj branši usko specijalizovan“, naveo je Vučković u imejlu koji je prosledio našoj redakciji.

Vučković kaže da je prodaja startera, što se njegovog preduzeća tiče, realizovana uz minimalni rabat koji je jasno iskazan na ulaznom računu, uredno zavedenom u poslovnim knjigama, u iznosu od 49.892,15 dinara.

Odgovarajući blagovremeno i vrlo precizno na naša pitanja, Vučković je dodao da zbog čuvanja poslovne tajne nije u mogućnosti da iznese više detalja, uključujući identitet izvornog dobavljača. Podatke iz zaglavlja ulaznog računa, gde se nalaze podaci izvornog dobavljača, Vučković je zatamnio.

Ulazni račun: identitet primarnog dobavljača za sada ostaje nepoznat

Na internetu, različiti tipovi startera koštaju od pedesetak do osamdesetak hiljada dinara, a naši izvori iz Subootica-transa tvrde da su posredi uređaji istovetnih tehničkih karakteristika, kao uređaj koji je kupljen uz posredovanje preduzeća Srndak.

U prodavnici izvan Subotice, koju smo kontaktirali ad hok, prodavac nam je rekao da oni istovetan uređaj u maloprodaji nude po ceni od 77.550 dinara, te da cena, u ovom slučaju, može da bude viša jedino zbog eventualne isporuke dodatne opreme, što u ovom slučaju, sudeći prema podacima sa oba računa, nije slučaj.

Sudeći prema ulaznom računu koji je izvorni dobavljač dostavio firmi Srndak, starter je, pre preprodaje Subotica-transu, uz uračunati rabat i porez, koštao 1.137.541,02 dinara.

Naša redakcija prosledila je nakandni zahtev Subotica-transu da joj dostavi podatke o primarnom dobavljaču i objašnjenje zbog čega je starter kupljen preko posrednika.

Ovo tim pre, ukoliko se ispostavi da je samo rabat u ovom poslu, odobren firmi Srndak od strane nepoznatog primarnog dobavljača, iznosio znatno više od polovine realne tržišne cene startera.

Dok se poslovodstvo Subotica-transa ne oglasi ovim povodom, ostaje nejasno zbog čega je starter plaćen daleko iznad njegove tržišne cene i zbog čega se Subotica-trans obratio posredniku, a ne primarnom dobavljaču čiji identitet za sada ostaje nepoznat.

Subotica-trans našao se drugi put početkom ove godine u žiži interesovanja subotičke javnosti.

Zahvaljujući dogovoru, postignutom u poslednji čas, nedavno je izbegnut najavljeni protest vozača nezadovoljnih zaradama i uslovima u kojima rade. Naš sajt je potom došao do dokumenta koji svedoči da je direktor Dejan Ljubisavljević sedmog februara predložio uvođenje javno-privatnog partnerstva, zato što se, kako je u dopisu koji je uputio gradonačelniku Stevanu Bakiću naveo, poslovanje gradskog prevoznika svelo na isplatu zarada i pokrivanje troškova goriva.

Ljubisavljević je, međutim, u prethodnom periodu tvrdio da je Subotica-trans stabilan poslodavac koji radi uspešno, a gradonačelnik Bakić je, pre nešto više od godinu dana, javno obećao da će Grad Subotica do kraja 2023. godine obnoviti kompletnu “flotu” autobusa i da se strategija preduzeća neće menjati kada je u pitanju gradski i prigradski prevoz.

Mnogi Subotičani smatraju da je uvođenje javno-privatnog partnerstva prvi korak u privatizaciji obezvređenog preduzeća za prevoz putnika koje postoji 126 godina.

Click