JUŽNE VESTI SA ALI EXPRESSA

3. Mart 2021.
“Južne vesti sa Ali expressa”, jedan je od komentara čitalaca na to što se neko dosetio da ukrade ime i pokuša da iskopira prepoznatljiv dizajn medija koji postoji 11 godina.
490x370_Juzne
Foto: Južne vesti

Piše: Godana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti

Stotine komentara čitalaca, mnogi duhoviti, mnogi ljuti zbog krađe i manipulacije i prvi zaključak iz neverovatne situacije u kojoj su se Južne vesti našle:

Za sada imamo zaštitu javnosti, videćemo imamo li i pravnu.

Dosadašnja iskustva sa kopiranjem imena medija koji postoje pokazuju da je zapravo reč o lažnim medijima, jer ne izveštavaju u interesu javnosti. Po sadržaju na portalima vidi se da im je misija propaganda, a po načinu kako se ( prema javno dostupnim podacima ) finansiraju, put do javnog novca njima je potpuno otvoren.

Došli su u Niš. Niš je grad koji iz budžeta izdvaja najviše novca za medijske konkurse. Grad koji po različitim osnovama duguje, za medije bliske vlasti je Diznilend. Milioni građana Niša godinama odlaze za projekte medija koji mogu da se povežu sa dve porodice, a one dalje sa Srpskom naprednom, strankom na vlasti.

Ove godine na raspolaganju im je 69 miliona. Ove godine, u tu trku verovatno ulaze i lažne Južne vesti.

Za sada zbog krađe identiteta štetu trpe Južne vesti, videćemo koliko će oni koji su se na medijsko tržište u gradu upisali krađom imena koštati i Nišlije. Ti su milioni njihovi.

Iskustva medija koji su krađu identiteta doživeli i uče kako da sa njom žive govore da posle krađe imena sledi i otimanje novinara. Plagijatori, naime, s obzirom na to da su im javni izvori finansiranja otvoreni, mnogo su bogatiji od profesionalnih medija.

Pitao me je neko od kolega da li smo dobili blizanca, ili zlog brata blizanca. Nijedno, nema sumnje. Njihov brat blizanac su prebogati tabloidi. Zbog neprofesionalnog načina rada tužbe i parnice njima su svakodnevica i nikakav problem da te kazne plate, jer izgleda da žive na nekom nepresušnom izvoru finansiranja koji ih uporno hrani.

Ako se prati  finansiranje firme koja stoji iza plagiranja imena Južnih vesti, stiže se do izvora.

Sajt kopija Južnih vesti osnovan je početkom 2021. godine, a registrovala ga je firma čiji je vlasnik osnivao i gasio brojne kompanije. Vlasnik domena je firma Super – Sat communication d.o.o. Iz Beograda, registrovana juna 2020. Vlasnik i glavni i odgovorni urednik je Ivica Golubović.

Upravo Golubović bio je vlasnik više sada zatvorenih firmi, ali i nekih koje su u stečaju ili blokadi. Jedna od je i ICI Finance Consulting, vodi i udruženje Rom press, a urednik je i TV info 24. Firme povezuju i isti broj telefona i adrese.

Adresu Mekenzijeva 79 u Beogradu imaju i pomenuti Super – Sat communication, ali i Global media broadcast d.o.o. i Preduzeće za informisanje Info 24 Media d.o.o. čiji je vlasnik Marko Aćimović.

Isti kontakt telefon povezuje Golubovića i Aćimovića, odnosno firme u njihovom vlasništvu, a zajedno pripadaju mreži radio stanica, televizija i portala Info media d.o.o. čiji je predsednik Zoran Majdak, član Srpske napredne stranke.

Firme iz mreže 24 info dobijale su pozamašne svote na javnim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja širom Srbije. Sledeća stanica – Niš.

Iako se kriju iza pozajmljenih imena, javno dostupni podaci otkrivaju relacije. Tako je potpuno jasno da su u ovoj utakmici Južne vesti i Majdak, a jedino on može da kaže da li nastupa u ime stranke čiji je član ili svoje. Južne vesti u utakmicu ulaze da je dobiju, ne za sebe nego za princip da nije dozvoljeno da se krade i laže.

Tekst je prenet sa portala Asocijacije medija.

Share