Deset litara bezolovnog

9. October 2019.
... i gledaš kako gori pederčina, reči su jednog od stotina sličnih komentatora na presudu Goranu Jevtiću, koji nikoga ne šokiraju. Ovo je suština medijske hajke, "ubiti pederčinu" ako ćemo u dve reči.
biljana-srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Biljana Srbljanović, Blic.

Ja ne želim da komentarišem krivično delo. Želim da iznesem činjenice i govorim o javnoj hajci na čoveka, koja lako može da preraste u tragediju. Jevtić je osudjen za krivično delo “nedozvoljene polne radnje nad nemoćnim licem”, a ne za pedofiliju, za koju mu nije sudjenjo, ne za silovanje, za koje mu nije sudjeno i pogotovo ne za dela iz “Marijinog zakona” i govoriti bilo šta drugo je pre svega skrnavljenje sene mrtve osmogodišnje devojčice po kojoj se zove zakon, silovane i ubijene pod najsvirepijim okolnostima.

Jevtiću je sudjeno jer je imao nedozvoljeni polni kontakt sa zakonski zrelim mladićem, od 16 i po godina i za to je najpre dobio 10 meseci kućnog zatvora. Tužilac, u sredini u kojoj je homoseksualni odnos na zlom glasu, u kojoj, prema sopstvenom svedočenju, oštećeni mladić (sada dvadesetjednogodišnjak) trpi homofobne ispade, osude sredine i odbacivanje zbog sumnje da je gej, nije bio zadovoljan presudom i žalio se. Kazna je tako, pod pritiskom tabloida, mržnje i netrpeljivosti sredine, preinačena u bezuslovni zatvor.

I to je tabloidima i desničarskim organizacijama malo. Oni hoće još veću kaznu i nastavljaju da vode svoj proces u javnosti, zasnovan na mučnim optužbama i neistinama, stvaraju atmosferu hajke u kojoj se, potpuno otvoreno, poziva na smrt Gorana Jevtića. Oštećeni mladić je, sa bahatim vodjama parapolicijske organizacije Levijatan, nastupio na mrežama, u nekoj vrsti navodjene video ispovesti koja najviše podseća na snimke talaca sa otmičarima, koji su primorani da govore ono što im je suflirano da kažu. Levijatan je pozvao javnost da “bolesnik, zlostavljač, pedofil, silovatelj, zlotvor, nakaza, smeće, smrad i pederčina” Goran Jevtić, ne prodje sa tako “blagom” kaznom.

U zastrašujućem nastupu Levijatana, koji preti rečima “Mi tek dolazimo”, mladić je slagao da je, kada je krivično delo učinjeno, imao 14 godina i rekao da bi “voleo da je (Jevtića) video na ulici, a da bi se to drugačije završilo”. To je bio znak komentatorima da, pod punim imenima i prezimenima, počnu da objavljuju pozive na ubistvo Jevtića i oni se danima takmiče u fantazijama šta bi sve otvoreno uradili “pedofilu i silovatelju” (mada, u stvari “pederu”) Jevtiću – “ja bih ga zaklala”, “kastracija odmah”, “razapeti ga”, “na lomaču s njim”, “presuditi mu golim rukama”, “to sve treba poubijati”, “demonu treba presuditi”, “ubiti glumca, mamu mu jebem, ja cu da platim ne košta mnogo” samo su neki od njih.

Nije neobična ova količina poziva na ubistvo, nije neobično ni to što se, oni koji prete Jevtiću, osećaju toliko bezbednim, da svoje psihopatske pokliče ne objavljuju anonimno, jer stvorena je takva atmosfera da je Jevtić zaslužio mučenje i smrt pod najgorim okolnostima. Istovremeno, grupa Levijatan a verovatno i brojni tabloidi odlično znaju šta rade, ova hajke stvara uslove pod kojim Jevtić treba da izdržava zatvorsku kaznu: lažno označen kao pedofil i silovatelj, a pre svega žigosan kao homoseksualac, Jevtić u zatvoru sada zaista može da dočeka smrt da to nikoga ne iznenadi. “Svaki peder je poremecen i bolestan, i sa njima treba po kratkom postupku.” kaže za Jevtića jedan poštovalac Levijatana. Drugi dodaje: ” Treba ga ubiti ali ladno i to u zatvoru, zgaziti ga dok ne izdahne”, a poslednji pravilno zaključuje ” Rastrgli bi ga zatvorenici kao i svakog pedofila zato je dobio kućni pritvor”. I tu se krije razlog poništenja presude, kojom Jevtić od kućnog dobio “zatvorski” zatvor: baš da bi ga zatvorenici rastrgli, “kao svakog pedofila”.

Da li smo mi to trenutno nemi svedoci pripremanog krivičnog dela, ubistva u najavi Gorana Jevtića, da li mi mislimo da je to normalno ili da nas se ne tiče? Da li mislimo da i osudjeni za krivično delo ima pravo na život i na kaznu koja nije neuobičajeno surova? Da li verujemo u reči Levijatana – da oni tek dolaze, a pošto još nisu zakucali baš na moja vrata, onda- nemam ja ništa s tim. Neće mene. Ja nisam silovatelj i pedofil. Ok, slažem se. ALI, NIJE NI GORAN JEVTIĆ.

Članak je prenet iz štampanog izdanja Blic.

Click