Biljana Srbljanović – Tragovi novca

14. February 2021.
Od kako je počela pandemija, cela zemlja je izložena neprekidnom medijskom teroru jednih te istih mutivoda, sa doktorskim titulama i niko im ništa ne može.
biljana-srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

Piše: Biljana Srbljanović

Neprestana gostovanja na televizijama, a bez ikakve kontrole, bez odgovornosti, a kamoli pravnog sankcionisanja, truje ljude mnogo više od Covida, istovremeno donoseći ogromnu zaradu i vlasnicima i uposlenicima tih televizija, kao i samim šarlatanima, čije privatne prakse i biznisi cvetaju.

Nestorović nije jedini, ali je glavni. On je i doživeo najveću transformaciju od početka pandemije. U javnosti se istrčao kao jedini doktor koji je bio spreman da otvoreno laže i time se vinuo u estradne krugove najvišeg stepena. Mnogo puta prijavljivan, predmet hiljade tekstova u stručnoj, a i običnoj javnosti, Nestorović, taj Šešelj medicinske nauke, na svakoj ovoj kontroverzi savršeno je profitirao: postao je poznatiji, slavniji, ludji, njegova privatna praksa cveta, činjenica da nije sankcionisan čak ni u okviru Lekarske komore kojoj pripada, dala mu je dodatnu snagu, gotovo mlazni pogon u  vucaranju po opskurnim televizijama sa kojih sludjuje ionako sludjene ljude, a taksimetar samo vrti.

Emisije u kojima se pojavljuje, imaju ogromne blokove reklama, u kojima se, u 1 prema 10, najviše propagiraju razni suplementi: za potenciju, za zglobove, za reumu, za prostatu, za staračko pišanje u gaće – jer je to najtačniji kontekst kome ova zvezda pripada. Njegovi nastupi su više nego skandalozni, to svi znamo, ali od toga nemamo ništa.

Zato, naprotiv, ima on. Što se razularenije ponaša, što neodgovornije priča, to je gledanost veća, to su reklamni termini skuplji i to više potencijalnih pacijenata želi da ode baš kod ovog doktora. Poslednji nastup koji je isplivao, a u okviru emisije koja se godinama, svakog radnog dana, u dvoiposatnom terminu emituje sa nacionalne frekvencije, prevazilazi sve: Nestorović, zadovoljan sobom, preko dva sata raskrečeno sedi uvaljen u stolicu, okružen ambalažom proizvoda te iste “big farme” koju kao kritikuje, sa voditeljem Bulićem koji pravi ogavne pošalice na temu silovanja studentkinja i na temu toga kako “žene-političarke” “ne smeju” da ime kancelara Kurca menjaju po padežima, pušta svoju verbalnu dijareju da dodje do izražaja, kometarišući sve na svetu i to potpuno protivrečno. Od “Virus je gotov, ogroman je pad obolelih u svetu” do  “virus nikada neće nestati, ne vredi se boriti” prodje minut. O vakcinisanju, protiv koga je, a sa šarlatanskog, a ne naučnog aspekta, ne usudjuje se da govori otvoreno, barem ne na televiziji. Samo zahvaljujući njegovim vernim fanovima koji dolaze kod njega “privatno”, a koji se javljaju u emisiju, znamo šta im govori protiv vakcina, ali za pare i iza zatvorenih vrata ordinacije. Na televiziji to prećutkuje, jer je Vučićev poltron, pa ne bi da se zameri.

Uz potpuno somnabulne tvrdnje koje je kao “pročitao” u kao “stručnim časopisima”, kao “baš jutros”, o tome da engleski lekari hvale Putina, da je Covid pandemija izmišljena protiv Trampa, da Kina i Indija ratuju decenijama (sic!), da je Hitler imao najbolje metode psihološkog ubedjivanja, da šaman pogleda čoveka i čovek padne mrtav, da “zapad” znači nacistički identitet arijevaca, da se ne smemo štititi od sunca, jer sunce leči rak  i slično, usput i mulja nešto o lečenju od korone i nikom ništa. Inače, njegov čest i idealan sagovornik, gotovo “sajd kik”, još jedan je smutljivac, koga Bulić prećutkivanjem istine, lažno predstavlja kao doktora, a to je izvesni nastavnik fizičke kulture Vesko Drašković, što je završio DIf, pa doktorirao na temu fitnesa na univerzitetu Braće Karić, i jeste doktor karićevskih nauka, ali ne i medicine. On Nestoroviću dodje ono što je Minimaksu bio Big Lale, niži stupanj, čarobnjakov šegrt u pohodima po medijima sa kojih hipnotišu javnost.  Taj Drašković ima fitnes studio, u kom tretira sve, naročito hipertenziju, osteroporozu i dečiji dijabet, bolesti koja se dobijaju, kako on tvrdi, “od gluposti”. Ovaj fiskulturni stručnjak takodje tvrdi da svako srpsko dete, do polaska u školu, “vidi 12 hiljada smrti” i zato dobija taj dijabet. Nestorović se samo smeška i stvar produbljuje narodskim gledištem da se samo treba kretati, smejati i uživati u životu, pa će sve bolesti nestati. Evo, kao njih trojica. Prodavaće, ovim programom, šećerne vodice u kapsulama kao lekove za krivu kičmu i erektilnu disfunkciju svojoj vernoj publici, nije zabranjeno, a lovica samo kaplje. Pa ko da ne bude nasmejan i srećan? Baš znaju da uživaju u životu.

Tekst je prenet iz štampanog izdanja Blica.

Click