Biljana Srbljanović: Drug član

25. December 2019.
Proteklih nedelja, ako sudimo prema sadržaju medija, ispada da Srbiju najviše muče pitanja nauke i književnosti. Doktorat Siniše Malog i lažna trgovina univerzitetom Miće Megatrenda i Handkeov Nobel i Vesićevo počasno članstvo u Udruženju književnika Srbije, strašno brinu Srbiju koja, zna se, oduvek mnogo polaže na književnost i obrazovanje.
biljana-srbljanovic
Biljana Srbljanović. Foto: Medija centar Beograd

A ti skandali su samo pojavni oblici dubokog ponora u kome smo decenijama, jer, kao društvo, nismo u stanju da shvatimo prostu vezu uzroka i posledica i izmaknemo perspektivu od najprimarnijeg dnevno političkog plana. Vesić je postao počasni član UKS-a, i pristojniti Srbija pada u nesvest kakav je to skandal, za koji su krivi redom: Vučić, Vesić i, od celog udruženja još samo jedan čovek, predsednik Milovan Vitezović. A ja, na primer, mislim, da je to baš logično da je baš Vesić počasni član tog i takvog Udruženja književnika, organizacije koja u svojoj istoriji nije propustila ni jednu priliku da se ne obruka i to na mnogo opasnije i krvavije teme. Te ratnohuškačke tribine, to paraintelektualno zamlaćivanje društva i pripremanje terena za dolazak Miloševića i nacionalističke ratove koji su ultimativno doveli do Srebrenice, taj kulturni model koji UKS oduvek zastupa i sprovodi, za mene je bio razlog da nikada ne budem članica ovog samo načelno esnafskog udruženja. Organizacija koja na svom čelu 2020. godine uopšte ima Vitezovića, autora kovanice “Dogodio nam se narod” i visokog kultur-tregera najmračnije nacionalističke vlasti, ulizivala se osobi na vlasti i to je sad neki skandal? Meni nije. Meni je to nešto najlogičnije na svetu, i u tom smislu, Vesić baš i pripada slavnom skupu.

Ono što je interesantno je, međutim to, kako mediji čak ni u ovom slučaju nisu u stanju da vide samo malo širu sliku. Kako to da organizacija koja broji članarinu hiljadu i po ljudi, koja je baš prošle nedelje, pod moderacijom istog tog Vitezovića, imala histeričnu tribinu za “Pravda za Handkea” sa koje su starci lelekali da je “Napad na Handkea napad na Srbiju” (pa sad valjda mogu da čekam da i mene neki čiča ispred Francuske 7 pojuri i uhapsi za veleizdaju zemlje) nema članove od integriteta da se malo pobune, da prostite, iznutra? Kako to da tih hiljadu i po pisaca i “pisaca” ne konsultuje statut sopstvene organizacije i ne kaže – hej, Vitezović uopšte i nema pravo da bira počasno članstvo, to je mandat Upravnog odbora, ček da vidimo kako se to desilo i na osnovu čega, pa da možda potegnemo pitanje smene i čišćenja u sopstvenoj kući pre nego što odlučimo da sprovodimo opštu revoluciju u svetu? Kako to da se “pristojna Srbija” ne pita zašto tih hiljadu i po “mudrih” glava ćuti, kao što je ćutalo na to da još poprilično baraba i secikesa svetskog glasa ima istu titulu, evo da se setimo samo  Limonova, ako nikog drugog, koji je počast osvojio pucanjem iz minobacača sa Pala na Sarajevo?

Ista stvar je i sa doktoratima. Ko se danas seća naučne teze dr Aleksandra Šapića, ovog retko uspešnog političara, koji ne smeta ni vlasti ni opoziciji? Ko će ovog “počasnog konzula Nambije” da podseti na doktorsku titulu koju je stekao dok je bio drugi čovek beogradske vlasti PRE Vučića i čiju su disertaciju bezuspešno osporavali isti oni vredni pripadnici akademske zajednice, koji su i raskrinkali Stefanovića i Malog? I kako to da je Mića Megatrend ponovo neoštećen izašao iz skandala, i ponovo će, tvrdim vam, imati predstavnike bukvalno svake vlasti u prvim redovima svečanih sednica svog kiosk univerziteta, čije je samo postojanje i akreditacija jedan od vodećih uzroka ovog ponora u kojem smo. Da se ja pitam, ja bih sve ovo uvezala: ne samo da bih Vesića primila za počasnog člana UKS-a, nego bih tu laskavu titulu dodelila i Šapiću i Mići Megatrendu. Što stvar da se ne istera do kraja: slavnim članovima Udruženja u Francuskoj 7 ne smeta ni svaka smišljena laž besomučno rasturana decenijama, kao uzrok gradjanskih ratova u bivšoj Jugoslaviji, ne smeta im veličanje genocida, ne smeta im ponižavanje ubijenog premijera, ne smeta im niti jedna politički dubiozna odluka i poruka poslata odatle? Ja da se pitam, ja bih im učlanila i ceo glavni odbor SNS-a, a onda i svake veće partije koja se ikada očešala o vlast. Jer, u tom i takvom UKS-u njima i jeste mesto.

Tekst prenet iz dnevnog lista Blic

Click