Uspešno završena humanitarna akcija magazina Diplomacy&Commerce „Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak“

3. February 2021.
Ugledni prestonički mesečnik na engleskom „Diplomacy&Commerce“ je u saradnji sa Hrvatskim poslovnim klubom u Beogradu, Nj.E. ambasadorom Hrvatske u Srbiji, Hidajetom Biščevićem, novinarkom Duškom Jovanić i brojnim drugim umetnicima i javnim ličnostima iz Srbije 01.02. uspešno završio humanitarnu akciju prodaje slika i fotografija pod nazivom „Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak - slikari i fotografi za stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj.“
1 (28)

Među umetnicima koji su donirali svoja dela su slikari i fotografi: Cile Marinković, Biljana Cincarević, Janoš Mesaroš, Jelena Blečić, Dragan Stojkov, Milutin Obradović, Nenad Kojić, Sead Zejnelagić, Milena Zevu, Milena Lasić, Siniša Kadić, Sever Zolak, Miša Obradović, Marko Krunić, Nebojša Babić, Brajan Rašić, Mario Leone Bralić, Joškin Šiljan, Vanja Rebić, Milan Marković, Theodora Aretaki, Teodora Bradić, Vuk Vučković, Mila Gvardiol, Tadija Janičić, Aleksandar Spasić, Andjela Verkić, Sandra Janjatović, Renata Bujić, Kolja Božović i Nj.E. ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević.

Ukupno je za prodaju u humanitarne svrhe ponudjeno 39 umetničkih dela od kojih je prodato 26 od 21-og umetnika. Tokom akcije koja je na sajtu magazina Diplomacy trajala od 08.01-01.02.2021. prikupljeno preko 800 hiljada dinara. Sav prihod će biti doniran stanovništvu pogođenom stravičnim zemljotresima u Hrvatskoj.

Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe pokretač ove humanitarne akcije je povodom njenog završetka rekao: “Kada se dogodila serija zemljotresa u Hrvatskoj razmišljali smo o tome koji bi bio najbolji način da pomognemo. Odlučili smo se da pokrenemo humanitarnu prodaju slika i umetničkih fotografija autora iz Srbije i da na taj način pokažemo kako nam je stalo „da komšijina krava bude živa i zdrava“ kako je nekada glasio jedan izborni slogan. Uspeli smo da animiramo dve grupacije koje se okupljaju oko naših magazina – umetnike i poslovne ljude. Prvi su donirali svoje radove a drugi su ih kupovali i ceo iznos donirali u korist pogođenih zemljotresom u Hrvatskoj. Mislimo da je uloga medija u ovakvim situacijama upravo to – da animira javnost da se što više ljudi uključi i pomogne!”

Akciji se izmedju ostalih pridružio i Nj.E. Hidajet Biščević ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, takođe slikar čija su ponuđena dela i prodata tokom ove humanitarne akcije. On je povodom završetka akcije rekao: „Iznimno mi je drago da je ova humanitarna akcija naišla na tako dobar odaziv i veliku medijsku pozornost – u ovakvim izazovnim i teškim okolnostima, zadivljuje reakcija javnosti u Srbiji, a spremnost velikog broja srpskih umjetnika da se odazovu i svojim djelima pridonesu ovoj akciji potvrđuje onu vrstu humanosti i solidarnosti koja nam je, kad govorim o ukupnim odnosima naših zemalja, itekako potrebna i koju je potrebno strpljivo graditi“.

Danas je uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera, organizovan svečani mini događaj u ambasadi Republike Hrvatske na kome su umetnici uručiti svoje slike i fotografije kupcima a ceremoniju je vodio pevač i glumac Frano Lasić.

Click