UNS: Međunarodna poternica za optuženim za paljenje kuće Milana Jovanovića

2. October 2020.
Drugi osnovni sud u Beogradu dao je saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Aleksandrom Marinkovićem, optuženim da je direktan napadač na novinara Milana Jovanovića, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
E144027D-F924-4F42-94A9-2712CD030D92_w1597_n_r1_st
Foto: Vesna Anđić/Radio Slobodna Evropa

Kako se navodi u odgovoru koji je Drugi osnovni sud dostavio UNS-u, taj sud je 13. februara ove godine dao saglasnost Odeljenju za potrage za raspisivanje medjunarodne poternice za Marinkovićem.

Istu saglasnost dalo je Ministarstvo pravde, stoji u odgovoru. Šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo i do kakvih saznanja je došlo u potrazi za Marinkovićem, UNS-u nije odgovoreno.

U Drugom osnovom sudu navode da su takva saznanja isključivo u nadležnosti policije.

Kuća novinara portala Žig.info Milana Jovanovića u Grockoj, u okolini Beograda, zapaljena je u noći 12. decembra 2018. godine, kada su na garažu koja je u sastavu kuće bačeni molotovljevi kokteli.

Nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka Dragoljub Simonović uhapšen je 25. januara 2019. godine, zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Osim Simonovića, koji je optužen kao nalogodavac paljenja kuće Jovanovića, u ovom procesu kao izvršioci i pomagači optuženi su i Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković.

Tekst je prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Click